Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Radio Moldova – 90 ani

30 Oct. 2020 / 13:01

Echipa RMT: „Radio Moldova Tineret este lumea în care ne regăsim”

Tineri, energici, erudiţi şi dornici de discuţii. Astfel îi descriem pe colegii noştri de la Radio Moldova Tineret, unicul post public din ţară destinat în exclusivitate tinerilor. Fiecare membru al echipei este o personalitate carismatică, având diverse preocupări, iar munca la Radio pentru ei este o motivaţie. Astăzi, 30 octombrie, Radio Moldova Tineret face opt ani de activitate. Cu această ocazie am considerat că aţi vrea să îi cunoaşteţi mai îndeaproape pe tinerii pentru care transmisiunile în direct în orele matinale sunt o plăcere, iar studio de la radio este lumea în care se regăsesc.

Radio Moldova Tineret este postul de radio unde asculţi non-stop emisiuni, muzică şi chiar poţi deveni un interlocutor activ al echipei tinerilor jurnalişti. Îi interesează totul ce este legat de viaţa tinerilor: succese, provocări, activităţi, preocupări. Dar ştii cine sunt ei? Sunt o echipă de tineri erudiţi. Unii dintre ei sunt actori, muzicieni, scriitori, alţii - preocupaţi de ştiinţă şi cercetare.

Pe Cătălina Cucu o auzim zilnic. Isteaţă, vioaie şi foarte activă. Cătălina recunoaşte că îi place mult să citească, dar plăcerea ei „vinovată” sunt jocurile video. Mai mult, Cătălina are un sentiment de pietate faţă de animale, îngrijeşte acasă o pisicuţă găsită în stradă. Activitatea la RMT pentru Cătălina este mai mult decât un job, se regăseşte perfect în emisiunea „Fierbinte show”, pe care o prezintă timp de şase ani.





„Ador ceea ce fac, eu fiind o persoană foarte sociabilă şi care urăşte tot ce înseamnă muncă de birou şi control. La RMT mă simt neîngrădită să fac ce-mi place. Da, există reguli după care trebuie să mă ghidez atâta timp cât vreau să fiu o profesionistă în ceea ce fac însă, o dată ce sunt respectate, urmează libertatea. Mă motivează mult ideea că atâta timp cât mă ocup de ce-mi place şi mai primesc şi un salariu pentru asta, pot spune că de fapt nu lucrez. Până la urmă e Casa Radio, practic nu vin la job, dar acasă mai ales că echipa noastră, deşi de-a lungul celor 8 ani s-a tot modificat, a rămas o familie. Suntem un organism viu care nu-şi uită originile şi la orice aniversare sau eveniment important pentru postul nostru de radio ne reîntâlnim cu foştii colegi”, ne împărtăşit gândurile sale Cătălina Cucu.

Elena Stegari a făcut facultatea de Biologie şi Chimie, însă pacea şi liniştea a găsit-o în faţa microfonului. Aceasta a motivat-o să facă şi studii la Jurnalism. Elena ne-a destăinuit că îi place să cânte şi să „respire” folclor. Dansează în ansamblul folcloric „Crenguţă de iederă”. La RMT prezintă emisiunea „Liber după ore”, participă activ la dezbaterile publice, iar prin voia destinului mai prezintă şi ştiri. Elena are şi o emisiune de care este ataşată sufleteşte – „Muzicieni fără cravate”.




 

„E produsul apărut din dragostea faţă de cântec şi folclor. Ce mă motivează să rămân la RMT? Plăcerea. Tinereţea. Limba română. Nu ştiu dacă se explică foarte limpede actul de a rămâne undeva mai mult timp, pentru că atunci când îţi place şi te obişnuieşti cu un spaţiu, el devine un fel de casă şi revii la el fără să te gândeşti din care motive o faci. E ca şi în dragoste. Iubeşti pentru că iubeşti. Eu vin la RMT pentru că asta simt. Pe de altă parte, e tare frumos să ştii că printr-un mic microfon, poţi ajunge la lumea mare. El îţi permite să transmiţi, să motivezi, să dai curaj, să informezi, să sensibilizezi şi să scoţi din interiorul oamenilor cu care vorbeşti, ceea ce e frumos”, ne-a destăinuit jurnalista.

Alexandru Gheţan a făcut Istorie şi Filosofie la Universitatea de Stat din Moldova. Astăzi este asistent universitar în cadrul aceleiaşi facultăţi. Unii îl pot cunoaşte în calitate de rezident al unui club de Stand Up din Republica Moldova, iar alţii în calitate de mentor în cadrul institutului MEET. În rest, marea parte a timpul liber este dedicat pasiunilor şi anume fotbalului şi apiculturii.





„Munca la RMT, în calitate de redactor prezentator la emisiunea matinală „Lume Liberă” este de departe motivul cel mai important pentru care merită să mă trezesc dis-de-dimineaţă. Activitatea la RMT este despre responsabilizarea personală, cât şi în faţa celor care mă ascultă. Integritatea auditivă a publicului este într-o strictă concordanţă cu ceea ce este difuzat de către mine în fiecare zi. Radioul şi în particular „Lumea liberă” nu este doar despre muzică şi distracţie, mai curând este despre informarea zilnică obiectivă şi corectă, despre necesitatea şi nevoia noastră de a trece dincolo de o zonă de confort şi de a accepta necesitatea evoluţiei zilnice ca pe ceva de la sine înţeles. Prin intermediul acestui job mă simt util, iar dacă oamenii găsesc aceasta ca pe ceva benefic dezvoltării lor, atunci pot zice că sunt împlinit”, ne-a povestit Alexandru.



Ronin Terente este un actor desăvârşit sau cum se mai spune „cu acte în regulă”. A absolvit Academia de Muzică, Teatru şi Artă Plastică. Prin vocaţie mai este şi poet, prozator, muzician. Cântă într-o trupă rock şi îi plac provocările. La Radio a avut mai multe emisiuni, inclusiv una de autor –„ O emisiune simplă”. Acum prezintă „Liberalizarea” de la 11:00 la 14 :00.



„M-am îndrăgostit de radio practic din prima, nici n-am observat cum s-au făcut şase ani de când sunt la radio. Îmi place să-mi fac munca de moderator pentru că mă face să fiu cu mâna pe pulsul timpului, să fiu prezent şi să am ocazia să transmit mesaje ascultătorilor, mesaje pe care le gândesc mult şi consider că noi, moderatorii, avem posibilitatea cu o vorbă bună şi o piesă să-i facem cuiva ziua mai frumoasă, să-l punem pe gânduri, să-i răspundem la întrebările care-l macină, iar asta mă motivează să devin mai atent şi mai bun în ceea ce fac”, ne spus Ronin.
 


Vlad Sabajuc, actor prin vocaţie, iar de curând a jucat în premiera care a avut loc la Teatrul „Luceafărul”, în spectacolul „Tata", după piesa omonimă de Dumitru Matcovschi, în regia lui Slava Sambriş. Îi place să facă şi muzică. În prezent este student, în anul patru, actorie la Academia de Muzică, Teatru şi Artă Plastică. La RMT Vlad moderează şi produce emisiunea «S - De La Seară» cu Satoshi (este pseudonimul artistic al lui Vlad).

„Lucrul la RMT îmi place pentru că ţine de ceea ce mă interesează şi îmi e aproape ca mediul de exprimare - muzică, microfon, viaţa şi dinamica acesteia. Dat fiind faptul că la emisiunea pe care o prezint invit diverşi oameni - am ocazia să cunosc personalităţi şi să îmi lărgesc reţeaua de cunoscuţi. Pe lângă asta, orarul e unul flexibil şi comod pentru un student”, ne-a destăinuit Vlad.


Relaţia Ioanei Vatamanu cu RMT „a evoluat natural”. A îndrăgit acest post de radio din anii de gimnaziu. La radio a venit pentru prima dată când era liceană. Tot atunci a decis să îşi mute scaunul mai aproape de pupitru, fiind co-prezentatoare la seria de emisiuni „Cuminte la BAC”. Apoi a încercat o relaţie la distanţă, ea – studentă la economie, RMT – acelaşi dintotdeauna.

„Circumstanţele pandemiei au făcut în aşa fel încât relaţia noastră să se oficializeze, iar eu să îmi salut contemporanii în fiecare sâmbătă şi duminică, de la 12-15, la „O Emisiunea Simplă”. Am început să lucrez la RMT din septembrie, aşa că am o cantitate bună de entuziasm şi energie. Mai mult, motorul ăsta care mă împinge din spate este alimentat constant de o echipă extraordinară, de mesajele ascultătorilor, dar şi de cursurile de economie de la universitate, care îmi tot cresc dorul de cuvânt. Şi când vine weekendul, după o plimbare de jumătate de oră de acasă până la radio, mai urc două etaje, deschid uşa studioului, îmi pun căştile şi apăs butonul ON. Atunci simt că sunt eu, ascultătorii şi atâta cuvânt”, ne-a povestit Ioana.

Lidera echipei, jurnalista Tatiana Bunduchi, cu un surâs semnificativ pe buze, a recunoscut că este o provocare să conducă echipa RMT. „Ei mereu mă pun pe jar”, dar este „o activitate foarte interesantă, plină de sens”. Cu multă afecţiune şi apreciere a vorbit despre fiecare membru al echipei, ezitând să spună care este cel mai bun dintre ei.

„Am un mare noroc să lucrez cu tineri foarte talentaţi, inteligenţi şi, nu în ultimul rând, integri. Cineva ar putea să spună că sunt patetică. Sau, că de ziua RMT vreau să-i laud şi să mă laud. Dar nu e aşa. Chiar îi admir din tot sufletul şi apreciez că au ales să lucreze cu mine la RMT. Învăţ multe de la ei şi progresez împreună cu ei pe plan profesional şi uman. Iar în cazul nostru mai avem un atu. Jurnaliştii din redacţia RMT sunt exact de vârsta publicului nostru ţintă. Şi atunci nu trebuie să facem investigaţii speciale ca să aflăm ce-i interesează pe tinerii de azi. Ceea ce este important şi interesant pentru membrii redacţiei este la fel şi pentru tinerii care ne ascultă. Încercăm prin emisiunile pe care le realizăm să acoperim nevoile informaţionale ale ascultătorilor noştri şi să le oferim într-o formă atractivă rubrici specializate, care, credem, că le sunt utile”, a spus Tatiana Bunduchi.

Radio Moldova Tineret a devenit în timp o adevărată platformă de comunicare pentru tineri cu o diversitate largă de emisiuni, teme, abordări. Cel mai valoros ce are RMT este o echipă unită, veselă, erudită,care reuşeşte să transmită publicului, informaţii, emoţii, cunoştinţe, asigurându-i pe tineri că vocea lor contează.

 

Comentarii