Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Radio Moldova Muzical Promo

10 Mar. 2020 / 11:15

In memoriam, Valentina Saviţchi, la RMM

Radio Moldova Muzical vă invită să ascultaţi o emisiune realizată în memoria regretatei artiste Valentina Saviţchi, una dintre fondatoarele Operei Naţionale, vocea sonoră plină de parfurmuri elevate. Marţi, 10 martie, la ora 21:30, ascultaţi „Orizonturi Muzicale” şi savuraţi din plin talentul Valentinei Saviţchi, aflaţi mai multe lucruri captivante despre viaţa şi activitatea vestitei cântăreţe..

Valentina Saviţchi a avut o carieră strălucită, dar a dus o viaţă care a pus-o la grele încercări. În ciuda acestui fapt nu şi-a pierdut speranţa. A debutat în teatru cu rolul Violettei din „Traviata” de Giuseppe Verdi. Au urmat şi cele din operele „Rigoletto”, „Faust”, care au consacrat-o pe scena Teatrului de Operă şi Balet.

Valentina Saviţchi s-a născut pe 10 august 1927 în oraşul Chişinău. A început să cânte de mică, fiind îndrumată de sora ei mai mare, Tamara Ciobanu. A luat lecţii de muzică de la dirijorul Alexandru Cristea, autorul muzicii imnului „Limba noastră”, pe versurile lui Alexei Mateevici. A cântat în corul Catedralei, dirijat de Mihail Berezovski.

După cel de al Doilea Război Mondial, a studiat la Conservatorul de Stat din Chişinău. Anii de studenţie au coincis cu organizarea Studioului de Operă de pe lângă Conservator, deschis în 1945. Concomitent, era solistă în corul Radio Chişinău.

Din 1947 s-a transferat în calitate de artistă la Teatrul Moldovenesc de Stat, iar ulterior a devenit solistă a Teatrului de Operă şi Balet (1952-1986). După o carieră de 30 de ani pe scena teatrului şi-a continuat viaţa aşa cum i-a dictat inima.

Artista 
s-a stins din viaţă pe 9 martiei 2020.

Mai multe despre viaţa şi activitatea Valentinei Saviţchi, aflaţi din emisiunea „Orizonturi muzicale”, de la Radio Moldova Muzical (RMM) şi on-line pe TRM.MD, marţi, 10 martie, ora 21:30.

 

Comentarii