Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Radio Moldova Muzical Promo

09 Aug. 2020 / 09:07

„Univers Beethovenian”: Descoperă creaţia marelui compozitor Ludwig van Beethoven la RMM

2020 este declarat în întreaga lume, Anul Internaţional Beethoven, care marchează 250 de ani de la naşterea compozitorului Ludwig van Beethoven. Cu aceast prilej, Radio Moldova Muzical (RMM) îi aduce un omagiu celui care a compus sute de lucrări memorabile, prin rubrica „Univers Beethovenian”.

„Un colos dincolo de înţelegerea majorităţii muritorilor”, aşa cum îl numea celebrul violonist Yehudi Menuhin, Beethoven era un egocentrist, cu o încredere în sine ce mergea spre orgoliu exacerbat. Nu era deloc interesat de părerile celorlalţi şi de faptul că muzica sa intriga adesea şi spărgea reperele cunoscute până atunci.

A compus în peste patruzeci de ani de creaţie, 9 simfonii, 5 concerte de pian, unul de vioară, 32 de sonate de pian, 16 cvartete de coarde, opera Fidelio ş.a. Deşi adesea situaţia sa financiară nu era strălucită, refuza comenzi dacă simţea că îi îngrădesc în orice fel libertatea de creaţie. Era un adept convins al democraţiei şi călca peste orice canoane sociale sau artistice cu oarecare voluptate.

Despre acestea şi multe alte amănunte din viaţa lui Beethoven vă dezvăluim în rubrica „Univers Beethovenian”, difuzată doar la RMM, sâmbătă şi duminică începând cu ora 18:00.

 

Comentarii