Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Radio Moldova Promo

17 Ian. 2020 / 14:47

Artistul plastic, Elvira Cemortan-Voloşin, invitată la Radio Moldova

În pictură culoarea înseamnă totul (sau aproape totul), dacă nu există culoare, nu există pictură. Sigur că sunt şi artişti în a căror operă predomină desenul, alţii sunt colorişti de excepţie, oricum pictura înseamnă culoare. Atunci când începi lucrul la un tablou, cromatica acestuia depinde de mai mulţi factori, inclusiv de mesajul psihologic, chiar dacă este vorba de o abstracţie. Un exemplu în acest sens este şi invitata emisiunii „Creatori de valori. Personalităţi şi destine”, artistul plastic Elvira Cemortan-Voloşin.

În lucrările sale utilizează o largă varietate de culori şi este considerată unul dintre cei mai valoroşi artişti plastici din domeniul artei decorative din Chişinău.

„Primul contact cu arta l-am avut la o vârstă fragedă, atunci când am văzut cum bunica mea de la ţară vopsea lâna toarsă pentru a ţese covoare şi lăicere, păretare, acele culori mi-au şi vrăjit imaginaţia de copilandră”, menţionează protagonista emisiunii.

Lucrările Elvirei Cemortan-Voloşin au fost prezentate în mai multe galerii de artă din Europa şi au fost distinse cu premii la expoziţii de pictură din Republica Moldova, România, Ungaria, Franţa şi alte ţări. A participat la „Salonul de Arte Frumoase”, care a avut loc în sala Carrousel du Louvre a Muzeului de Istorie şi Artă Luvru din Paris, sub patronajul Preşedintelui Franţei.

Elvira Cemortan-Voloşin s-a născut la 20 aprilie 1969 în oraşul Soroca. În 1988 a absolvit Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chişinău, urmând apoi cursurile la Academiei de Muzică, Teatru şi Arte, Facultatea de Arte Plastice din capitală, Specialitatea Tapiserie, devenind lector universitar la această instituţie de învăţământ. În 2003 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, iar în anul 2014 devine membru UAP România, filiala Bacău.

Fiţi alături de Radio Moldova şi on-line pe TRM.MD, sâmbătă, 18 ianuarie, începând cu 21:05.

Comentarii