Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Radio Moldova Promo

15 Noi. 2019 / 12:44

Documentar Radio: Oraşul Hoardei de Aur de la Costeşti

Cu tarnăcoape, lopeţi, mistrii, dar şi cu instrumentar mai fin, arheologii au început să sape la Costeşti din 1924. De atunci şi până acum au fost întreprinse zece campanii arheologice, majoritatea lor fiind nu atât de investigaţie, cat de salvare a unor porţiuni ale sitului, afectate de eroziuni şi alunecări de teren. Cele mai recente săpături în aşezarea medievală de la Costeşti-Gârlea aparţin Agenţiei Naţionale Arheologice.

Ce au reuşit să descopere încercăm să aflăm din cadrul unui nou documentar radio ce va fi difuzat sâmbătă, 16 noiembrie, începând cu ora 09:40, împreună cu jurnalista Tatiana Fişer.

Spre deosebire de căutătorii de comori, arheologii pun preţ pe valoarea documentară a vesţigiilor, or tocmai ele sunt cele care ne vorbesc despre felul cum era construit acest oraş, despre oamenii care îl populau. Vasele de lut, monedele şi obiecte de podoabă, materiale de construcţie, descoperite în situl de la Costeşti, au fost adunate cu grijă şi transmise Muzeului National de Istorie. Acestea îşi află acum binemeritatul loc în expoziţia „Costeşti - oraşul meşteşugarilor de pe Botna”, cu mai mai multe detalii la acest subiect vine invitatul emisiunii, doctorul în istorie Ion Tentiuc.

Oraşul medieval de la Costeşti nu are deocamdată un nume. Mai bine zis, l-a avut, dar s-a pierdut în negura anilor. Doctorii în istorie, Vlad Vornic şi Ion Tentiuc, cei care au ghidat prin situl arheologic de la Costeşti sunt optimişti şi cred că numele, va transpare în curând, pe măsură ce săpăturile vor lua amploare.

„Acum, după 65 de ani de la iniţierea săpăturilor arheologice în această regiune, se ştie, mai exact, a fost determinat prin probe că oraşul medieval de la Costeşti e din sec. XIV şi a aparţinut Imperiului Hoardei de Aur”, spun istoricii.

Fiţi pe undele Radio Moldova şi on-line pe TRM.MD, sâmbătă, 7 septembrie, ora 09:40.

 

Comentarii