Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

04 Aug. 2020 / 09:02

Afacere apicolă iniţiată la Cahul cu suport financiar nerambursabil

Şi-a creat o afacere cu stupi de albine - este exemplul Vioricăi Anghel, o femeie cu dizabilităţi locomotorii din raionul Cahul, care şi-a îndeplinit visul cu suportul Organizaţiei Internaţionale a Muncii. Datorită unui credit nerambursabil de două mii de dolari a reuşit să procure în această primăvara zece stupi şi tot atâtea familii de albine, pe care deja le-a înmulţit şi acum se bucură de o prisacă din 19 familii de albine de cea mai bună rasă, relatează Mesager.

Din cauza unei dizabilităţi locomotorii provocate de un traumatism la naştere, Vioroca Anghel din satul Andruşul de Jos se mişcă greu, iar la 35 de ani n-a reuşit niciodată să-şi găsească un loc de muncă. Ideea de a se ocupa de apicultură i-a venit acum câţiva ani, când i s-a îmbolnăvit feciorul şi a fost nevoită să cumpere o perioadă lungă de timp produse apicole pentru reabilitarea lui.

Antreprenoarea spune că produce miere de calitate.

„Mierea este un produs natural. Atât eu, cât şi familia mea folosim foarte mult mierea şi alte produse din apicultură în diferite remedii naturiste, diferite reţete, la răceală, dureri de oase”, spune femeia.

Viorica Anghel şi-a îndeplinit visul după ce a trecut un curs teoretic şi practic de instruire în apicultură, iar ulterior a participat la un concurs de granturi în cadrul Parteneriatului Local de Ocupare a Forţei de Muncă din Cahul.  

„Au fost instruiţi, iar apoi ei au elaborat câte un plan de afacere şi 20 din cei 60 de tineri au primit granturi. Pe acestea le-au primit sub formă de stupi şi familii de albini ţi cu ele au putut să-şi desfăşoare o activitate”, a declarat preşedintele Asociaţiei Apicultorilor din raionul Cahul, Sergiu Pâslari.

Viorica Anghel îşi propune să-şi angajeze unul sau doi ajutori la prisacă. Mai are un vis, să ajute şi alte câteva persoane cu dizabilităţi din regiune să-i urmeze calea şi să pună şi ei pe picioare o afacere profitabilă.

Comentarii