Ştiri

Sursa imaginii: ziarulnaţional.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Regional

21 Feb. 2020 / 14:33

Agricultorii din nordul ţării au dat start lucrărilor de curăţare a pomilor fructiferi

Livădarii din nordul ţării, au început curăţarea pomilor, aici cresc cele mai mari plantaţii de mere din ţară. Pentru că iarna a fost blândă, această perioadă este considerată optimă pentru astfel de lucrări, care au loc de obicei în perioada ianuarie-martie. Iar pentru că merele de la Soroca să ajungă nu doar în Rusia, ci şi pe masa europenilor, pomii au parte de o îngrijire specială, transmite Moldova 1.

În satul Şeptelici sunt 130 de hectare de livezi de mere. Pentru că, de curăţarea calitativă a pomilor depinde mult roada viitoare, livădarii au căutat din timp specialişti care să cunoască tehnologia.

„Toate ramurile trebuie întoarse pe rând, nu pe interval. Pentru ca pe viitor, să fie uşor de prelucrat livada. Trebuie să fie o roadă bogată şi calitativă pentru a putea pleca cu merele noastre peste hotare, anume în Uniunea Europeană. Scopul nostru este ca merele să fie calitative”, a spus Veceslav Guţu, livădar.

Fiecare soi de mere necesită o tăiere specială, conform normelor impuse de legislaţia europeană.

 „Din cauza că sunt pomi care cresc foarte viguros, pomi care cresc piramidali, pomi care cresc mai rotunzi în diametru, noi trebuie să le menţinem forma. De curăţare depinde foarte mult baza roadei de anul viitor. Dacă nu îi curăţim, nu este posibil să-i stropim. Merele se fac mici, iar la ziua de azi, toţi vor mere calitative, gustoase şi nu mărunte, ca să nu le dăm la suc”, a menţionat Oleg Ceban, agronom-şef.

„Avem sădite 50 de soiuri: Semerenco, Golden, Margareth, Cempion, Remor, Regleinst, Slava, care pe timpuri erau foarte întrebate, dar în ultimul timp am mai sădit livadă cu: Super cif, Red cif, Cempion, Gala, Galamast avem nişte sorturi care astăzi sunt întrebate pe piaţă”, a spus Vladimir Ivanov, agent economic.

Livezile din raionul Soroca se întind pe o suprafaţă de peste şapte mii de hectare.

Comentarii