Ştiri

Sursa imaginii: publika.md

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Regional

27 Iul. 2020 / 15:11

Agricultorii din raioanele Ştefan Vodă şi Căuşeni au ieşit la protest

Şi-au scos tractoarele în drum şi le-au aliniat la intrarea în oraşul Căuşeni. Astfel şi-au manifestat nemulţumirea mai mulţi agricultori din raioanele Ştefan Vodă şi Căuşeni, îngrijoraţi de situaţia din sectorul agricol cauzată de secetă şi grindină. Agricultorii cer ajutorul autorităţilor şi spun că semănăturile le-au fost compromise în proporţie de 80%. Premierul Ion Chicu a declarat că vor fi alocaţi suplimentar bani pentru subvenţii în funcţie de pierderile înregistrate de producători, relatează Moldova 1.

„Plantele mor de secetă, iată de ce am ieşit în stradă. Plus la asta, nu avem cu ce rambrusa creditele pe care le-am luat”;

„Vrem ca statul să vină cu un suport, şi anume să fie declarată stare de urgenţă pe regiune şi de la gospodărie la gospodărie. Vrem să fim scutiţi de impozite, vrem să fie restituit TVA-ul”;

„Să creeze condiţii, să dea ajutoare ca să avem cu ce lucra şi strânge roada”, spun agricultorii.

Guvernul promite să acopere pierderile suportate de agricultori prin subvenţii adăugătoare.

„Am alocat acele 100 de milioane de lei în fondul de subvenţionare la rectificare. Vom difinitiva regulamentul de repartizare a acestor bani pentru a-i ajuta pe cei care au suferit cel mai mult în urma secetei. Am discutat şi cum vom aloca bani suplimentari”, a declarat Ion Chicu.

La ultima şedinţă din această sesiune, Legislativul a aprobat în lectură finală un proiect de modificare a Legii cu privire la subvenţionare. Astfel, în urma modificărilor a fost extins de la 35 la 40 de ani plafonul de vârstă pentru tinerii fermieri care se încadrează în programul de acordare a subvenţiilor în avans. Printre categoriile de beneficiari se vor regăsi şi migranţii reîntorşi, care vor putea solicita suport inclusiv pentru proiectele start-up. Se propune ca plafonul maxim al înlesnirilor să fie stabilit în mărime de 30% din valoarea investiţiei eligibile.

 

Comentarii