Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Regional

13 Aug. 2020 / 18:05

Agricultorii se plâng că seceta le-a distrus recolta şi cer ajutor de la stat

De mai bine de zece ani, Mihail Bobicov din Căuşeni creşte viţă-de-vie şi culturi cerealiere pe un teren de aproximativ 50 de hectare. Bărbatul spune că grindina i-a pus la pământ toată via, iar seceta l-a lăsat fără recolta de porumb şi grâu, relatează Mesager.

„A distrus totul la Ştefan Vodă. La Căuşeni, la fel. În zona noastră în fiecare an sunt distrugeri. Anul acesta încă nu am ajuns la sfârşit, dar vecinii mei au rămas deja fără roadă”, spune Mihail Bobicov.

Şi alţi agricultorii se plâng că riscă să dea faliment fără ajutor din partea statului.

„Situaţia e foarte gravă în gospodării. Noi nu avem bani nici de grâu de seminţe. Eu am venit încă în luna mai cu demers să declarăm stare excepţională în raionul Ştefan Vodă şi Căuşeni. Eu am fost primul care a bătut alarma când s-a uscat grâul”;

„Noi nu am reuşit un hectar de pământ să-l irigăm. Cum a fost în luna iunie la sfârşit, când aţi venit, porumbul era până la genunchi, noi aşa l-am şi cosit. Peste o sută de hectare noi le-am cosit”, povestesc agricultorii.  

Pe de altă parte, premierul Ion Chicu care a vizitat astăzi mai multe raioane din sudul ţării şi a discutat cu agricultorii afectaţi de secetă spune că an de an Republica Moldova este vulnerabilă în faţa condiţiilor climaterice, iar pentru ca agricultura să nu suporte pierderi este necesar un sistem de irigare profesionist. În acest sens, oficialul declară că anul viitor vor fi prevăzuţi în bugetul de stat mai mulţi bani în acest sens. O evaluare tehnică a Guvernului arată că sunt necesare aproximativ 135 de milioane de euro pentru revitalizarea sistemelor de irigare din Republica Moldova.

„Dacă nu restabilim sistemul de irigare în raionul Ştefan Vodă şi în Căuşeni, cel puţin, va trebui în fiecare an să alocăm pentru acoperirea pierderilor zeci de milioane. I-am îndemnat pe toţi agricultorii să depună actele cât mai rapid la Agenţia de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură pentru a primi acele peste 1000 de lei la fiecare hectar”, a menţionat premierul Ion Chicu.

În timp ce şeful Cabinetului de miniştri discuta cu agricultorii şi reprezentanţii administraţiei publice locale, mai mulţi fermieri au protestat în faţa Consiliului Raional Căuşeni. Printre manifestanţi era şi liderul Partidului Democraţia Acasă, Vasile Costiuc.

„90 la sută din fermieri, fără suportul masiv al statului anul acesta vor falimenta. Dacă falimentează ramura de bază a economiei, înseamnă că se prăbuşeşte tot statul acesta”, susţine Vasile Costiuc

Ulterior, manifestanţii au pornit cu tractoarele şi combinele spre Chişinău pentru a continua protestul. Premierul a îndemnat manifestanţii să nu blocheze traseele, întrucât acest lucru nu aduce nicio soluţie.

„Fiecare are dreptul să protesteze, dar nu are nimeni dreptul să blocheze traseele. Acest lucru nu aduce nicio soluţie, acest lucru discriminează alţi cetăţeni, inclusiv contribuabilii care plătesc impozite pentru a ajuta aceşti agricultori. Traseele se blochează inclusiv cu tehnica care este procurată din subvenţiile de la stat, lucru care nu cred că este cel mai moral”, a mai spus prim-ministrul.

Şi şeful statului, Igor Dodon, a efectuat, joi, o vizită oficială în raionul Teleneşti, unde a analizat şi situaţia din agricultură. Oficialul a informat fermierii despre decizia de miercuri a Consiliului Suprem de Securitate, potrivit căreia, autorităţile vor aloca suplimentar 300 de milioane de lei din surse interne pentru a ajuta păgubiţii. Potrivit estimărilor oficiale, din cele aproape 415.000 de hectare semănate în toamnă cu culturi cerealiere din prima grupă, în jur de 200.000 de hectare au fost afectate de secetă în proporţie mai mare de 60%.

 

Comentarii