Ştiri

Sursa imaginii: moldpres.md

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Regional

03 Dec. 2019 / 15:17

Antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului au fost instruiţi să-şi dezvolte capacităţile de export

Peste o sută de antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului au beneficiat de suport informativ şi practic pentru dezvoltarea potenţialului de export. Acesta a fost oferit în cadrul a patru sesiuni interactive organizate recent de proiectul „Dezvoltarea capacităţilor de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), finanţat de Guvernul Suediei şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), transmite Moldpres.

Ghidaţi de experţi din domeniul marketingului, afacerilor şi comerţului, participanţii au aflat despre mecanismele utilizate pentru tranzacţiile internaţionale, instrumentele care facilitează comerţul şi simplifică desfăşurarea procedurilor vamale.

„Training-urile au fost concepute ca un instrument practic menit să ajute şi să încurajeze companiile de pe ambele maluri ale Nistrului să iasă pe pieţele externe, să-şi sporească nivelul de competitivitate şi să stabilească relaţii de colaborare reciprocă pentru a accede pe pieţele externe, în special din Uniunea Europeană”, a explicat Maxim Cataranciuc, managerul proiectului PNUD/AdTrade.

Ala Iacobenco din oraşul Tiraspol deţine o companie de producere a murăturilor şi conservelor din legume. Ea spune că pentru un producător din stânga Nistrului este mai greu să lărgească geografia vânzărilor, chiar dacă marfa corespunde cerinţelor.

„Până acum am exportat în cantităţi mici în Rusia, însă am dori să mărim volumul de export şi să diversificăm piaţa de desfacere, pentru că dispunem de capacităţi de producere”, a afirmat antreprenoarea.

Reprezentantul unei companii producătoare de nuci din raionul Teleneşti, Petru Copacinschi, a participat la toate patru seminare.

„Ne-am propus să devenim şi exportatori, de aceea informaţiile şi sfaturile oferite în cadrul acestor sesiuni au fost ca un imbold pentru a persevera şi ne-au ajutat să cunoaştem mai bine noile practici şi cerinţe ale pieţei”, a precizat Petru Copacinschi.

Proiectul susţine dezvoltarea şi sporirea competitivităţii întreprinderilor micro, mici şi mijlocii şi contribuie la crearea noilor companii, ceea ce, implicit, va conduce la îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

 

Comentarii