Ştiri

Sursa imaginii: facebook

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Regional

22 Sep. 2020 / 15:40

Atelier de creaţie manuală şi de solidaritate între generaţii, la Călăraşi

Perpetuează un vechi meşteşug şi pledează pentru ecologia mediului. Vorbim despre participantele la atelierul de creaţie manuală „Torba bunicii”, desfăşurat în cadrul proiectului „Solidaritatea între generaţii, activ indiferent de vârstă". Proiectul, finanţat de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, este implementat în parteneriat cu administraţia raionalui Călăraşi şi muzeul „Casa părintească" din satul Palanca, relatează Moldova 1.

În condiţii de pandemie, participantele de diferite vârste ale proiectului lucrează mai mult acasă. Doar când au nevoie de o consultaţie vin în număr restrâns la muzeul „Casa părintească” din Palanca. Gazda, cunoscuta meşteriţă Tatiana Popa, se află la temelia tuturor ideilor, iar iniţiatoarea proiectului „Torba bunicii" este una dintre cele mai vechi discipole ale Tatianei Popa: Snejana Vdovicenco din Palanca.

„Deoarece majoritatea persoanelor în etate şi beneficiarii sunt din zona rurală, dorim să implementăm un dialog între generaţii, ca să sporim activitatea persoanelor vârstei de aur. Conlucrăm cu meşterii populari din raionul Călăraşi, ca să reanimăm tradiţiile, obiceiurile locale”, a menţionat Snejana Vdovicenco, director proiect „Torba bunicii”.

În procesul brodării sunt utilizate simbolurile tradiţionale.

„Începând cu pomul vieţii, cel mai răspândit element în ţesutul covoarelor, soarele, cocoşul, spicul”, a spus Snejana Vdovicenco.

Cu ajutorul Tatianei Popa, Veronica Steţco, o elevă din Palanca, şi-a cusut şi brodat în timpul pandemiei o rochie tradiţională de care este foarte mândră. Acum urmează să brodeze cinci torbiţe. 

„Un lucru interesant: la şcoală nu putem învăţa în această vreme asemenea lucruri, dar la muzeu e posibil şi este un antrenament”, a remarcat Veronica Steţco.

Finalitatea atelierului „Torba bunicii" va fi una deosebită.

„Acest atelier presupune ca membrele clubului „Vârsta de aur” din Călăraşi să brodeze 450 de torbiţe şi la finele proiectului aceste torbiţe să fie distribuite în piaţa agricolă din Călăraşi, să facem schimbul unei pungi  din plastic pe una reutilizabilă”, a relatat Snejana Vdovicenco.

Până atunci, mai multe doamne, dar şi elevi din satele Hârjauca, Bravicea, Rădeni, Sipoteni, Săseni, raionul Călăraşi, au solicitat de la muzeul Casa Părintească torbiţe, dar mai ales sfaturi cum să le brodeze în spiritul tradiţiei.

Comentarii