Ştiri

Sursa imaginii: poză simbol

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Regional

14 Ian. 2020 / 15:49

Biserica Sfântul Ierarh Vasile din Ialoveni sărbătoreşte pentru prima dată hramul lăcaşului

Sfântul Vasile cel Mare, unul dintre sfinţii care a făcut minunile cele mai mari, considerat păzitor de duhuri rele este prăznuit astăzi de creştinii ortodocşi de stil vechi. Tot astăzi este sărbătorit şi Anul Nou pe stil vechi. La Biserica Sfântul Ierarh Vasile din Ialoveni a avut loc astăzi o sărbătoare aleasă. Pentru prima dată lăcaşul sfânt care se află în prezent în construcţie şi-a sărbătorit hramul, relatează Mesager.

Deşi se află în construcţie, Biserica Sfântul Ierarh Vasile din Ialoveni a fost neîncăpătoare în această dimineaţă. Slujba praznicală a fost oficiată în subsolul lăcaşului sfânt.

„Mă bucur foarte mult că biserica aceasta care poartă numele Sfântului Vasile cel Mare sărbătoreşte hramul pentru prima dată. Mă bucur că astăzi văd atâta lume venită de la toate bisericile din Ialoveni”, spune Natalia Şercăneanu, enoriaşă.

Vasile Gorea îşi marchează astăzi şi aniversarea. Bărbatul a decis să asiste la liturghie înainte de a pleca la Danemarca, acolo unde este stabilit de câţiva ani.

„Mereu mă simt sigur în ceea ce fac şi mereu mă rog la el când îmi pun un scop”, susţine bărbatul.  

Rudele celor care poartă numele Vasile au venit la biserică cu daruri.

„Tatăl meu este Vasile şi la această zi se strângeau toţi fraţii, surorile, buneii, este o sărbătoare în sufletul meu”, „Am un frate care poartă numele Vasile şi îmi aduce aminte de copilăria când eram mici, trebuia să ne ducem să le hăim, erau împrejurul masei fraţii, surorile, neamurile, părinţii”, spun enoriaşii.

Potrivit preoţilor, Sfântul Ierarh Vasile cel Mare este unul dintre cei mai importanţi părinţi ai bisericii ortodoxe şi unul dintre cei mai mari teologi creştini.

„Sfântul Vasile Cel Mare este acel care făcut şi multe minuni, ca episcop a apărat biserica de dezbinare, a întemeiat vasiliadele. Sfântul Vasile a fost şi cel care a dat 91 de canoane, după care sfânta biserică şi astăzi se conduce”, specifică protoiereul Dumitru, parohul Bisericii Sfântul Ierarh Vasile din Ialoveni.

Conform tradiţiei, creştinii şi preoţii s-au semănat cu grâu pentru a avea un an mai bogat.

Potrivit datelor statistice, în Moldova peste 53 de mii de bărbaţi sunt Vasile, iar alţi aproape 16 mii sunt botezaţi Vasili. În rândul doamnelor, cel mai popular nume este Vasilisa, pe care îl poartă peste patru mii de femei.

Comentarii