Ştiri

Sursa imaginii: argumentul.info

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Regional

08 Apr. 2019 / 10:22

Bombă ecologică la Soroca

Bombă ecologică cu efect întârziat la Soroca. De aproape 20 de ani, deşeurile menajere curg direct în râul Nistru. Oamenii sunt nevoiţi să suporte mirosul insuportabil. Şi asta pentru că localitatea nu are o staţie de epurare, care ar filtra apele reziduale. Autorităţile caută soluţii şi finanţări, relatează Mesager.

În fiecare zi, în Nistru se deversează 1500 de metri cubi de ape reziduale. Ţevile de evacuare sunt amplasate în apropierea Cetăţii Soroca. Oamenii spun că din cauza mirosului şi a apelor reziduale, viaţa lor s-a transformat într-un adevărat coşmar.

„Mirosul este foarte neplăcut. Ca să te plimbi aici este imposibil”, „Este un miros insuportabil. Eu de 20 de ani trec pe aici şi deocamdată nu s-a făcut nimic”, „Vin turişti din Moldova şi de peste hotare şi ne este ruşine de starea noastră”, au declarat oamenii.

Ecologiştii trag un semnal de alarmă şi spun că situaţia s-ar putea agrava dacă autorităţile nu intervin.

„Suntem în situaţia unei catastrofe ecologice, acum nivelul apei este mult mai scăzut ca pe timpuri, capacitatea lui naturală este înzecit mai mică cum a fost, fiindcă a apărut Centrala de la Novodnestrovsck, care reţine în amonte peste 3 miliarde cubi de apă, care nu ajung Nistrului în partea de mijloc şi de jos”, a declarat preşedintele mişcării ecologiste, Alecu Reniţă.

În 2010, Banca Mondială era dispusă să finanţeze construcţia unei staţii de epurare la Soroca. Din cauza unor neînţelegeri la nivel local proiectul a eşuat, iar astăzi autorităţile oraşului, dar şi ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului caută finanţări.

„În anul 2007 a fost semnat acordul de finanţare de construcţie a staţiei de epurare de tip zuc. Însa s-a implicat politicul, unii deputaţi, inclusiv şi locutori ai oraşului Soroca şi ai satului Egoreni au fost împotriva staţiei de epurare, în urma căreia Banca Mondială a retras finanţarea şi a alocat această sursă în altă ţară”, a menţionat primarul municipiului Soroca, Victor Sau.

„În 2015 a fost elaborat un proiect de construcţie a unei staţii de epurare clasice, sau estimat costurile - 7,7 milioane de euro. Noi acum suntem la etapa de căutare a donatorilor pentru construcţia nemijlocită”, a spus şeful direcţiei din MADRM, Andrian Delinschi.

Pentru construcţia staţiei de epurare autorităţile au nevoie de aproximativ 7 milioane de euro.

 

Comentarii