Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

30 Noi. 2019 / 15:21

Cei mai buni agricultori din Soroca au fost premiaţi

Agricultorii din Soroca şi-au sărbătorit Ziua profesională. Cei care au muncit din greu un an întreg pentru a pune pâinea pe masă au primit diplome şi premii băneşti, dar şi câte un colac din recolta acestui an, relatează Moldova 1.

„Astăzi este o zi de bilanţ a lucrătorilor din agricultură. În raionul Soroca sunt 120 de producători mari care varsă bani în bugetul statului, astăzi sunt premiaţi în jur de 135 de producători agricoli, dintre care 30 de agenţi economici, 30 de specialişti, combaineri, tractorişti şi alte specialităţi din domeniul agriculturii”, a declarat preşedintele raionului Soroca, Veaceslav Rusnac.

Deşi anul nu a fost unul dintre cei mai favorabili din cauza lipsei precipitaţiilor, pieţelor de desfacere şi a preţurilor mici de vânzare a producţiei, agricultorii se arată optimişti.

„A fost un an greu, dar Dumnezeu este mare, ne-a ajutat pe noi să avem roade, acum suntem la etapa în care vindem merele pe care le-am pus în frigider, două mii de tone, lucrăm la faptul ca merele noastre să ajungă şi în Europa”, a menţionat Tudor Muntean din Rubleniţa.  

 „Este problemă în infrastructura de post recoltare, este problemă în împrumuturile care sunt la întreprinderi şi sunt scumpe, nu fiecare îşi poate asigura acele capacităţi financiare ca să desfăşoare o activitate în ritm normal. Este problemă în creditări, nu este posibilitate de a avea o garanţie care ar facilita cumva producătorul să aibă posibilitate să acceseze nişte credite ieftine şi să ridice nivelul economic al întreprinderii”, a spus Vasile Şarban, şef de direcţie la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

De ziua lor, agricultorii au avut parte şi de un concert de zile mari.

Comentarii