Ştiri

Sursa imaginii: prime.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

22 Iun. 2019 / 19:29

Corăbii medievale în miniatură la Muzeul de Istorie şi Etnografie din Soroca

Zeci de corăbii medievale în miniatură au „ancorat” la Muzeul de Istorie şi Etnografie din Soroca. Expoziţia cu genericul „Istoria marinei moldoveneşti - mândria ţării” a fost vernisată în prezenţa sorocenilor şi a numeroşi oaspeţi. Expoziţia este unică în Moldova şi a fost creată în baza documentelor istorice de arhivă, relatează Moldova 1.

Ion Friptu şi-a făcut serviciul militar în marină, iar lucrul pe corabie l-a fascinat enorm. Astfel că în anul 1992 a hotărât să studieze în detaliu istoria marinei medievale, dar şi a celei autohtone.

Mai apoi a început să confecţioneze corăbii în miniatură, la un singur exemplar ajungând să meşterească până la trei luni.

Vizitatorii expoziţiei au rămas entuziasmaţi de cele văzute: „E o raritate, nu aşa de des întâlnim aşa ceva, e un lucru dificil”. „Este o expoziţie extraordinară, care trezeşte în fiecare dintre noi acel sentiment plăcut al sufletului, fiindcă noi toţi avem o fantezie cu care trăim atunci când omul poate făuri ceva frumos şi interesant”, au spus vizitatorii.  

Expoziţia a fost vernisată în comun cu Centrul de Informare şi Promovare a Turismului din Republica Moldova.

„Am încercat împreună cu Ion Friptu să ne întoarcem puţin în istorie, să vedem ce putem face ca pe viitor să rămână ceva pentru urmaşii noştri”, a declarat Nicolae Platon, directorul  Centrului de Informare şi Promovare a Turismului.

„Avem 16 obiecte din antichitate din epoca medievală. Este o descoperire, noi vorbim despre eroismul terestru, dar nimeni nu a vorbit până acum despre faptul că noi am avut şi o flotă extraordinară şi moldovenii au adus un aport semnificativ în dezvoltarea flotei maritime”, a menţionat Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca.

Expoziţia va fi deschisă până la finele lunii iulie.

Comentarii