Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

11 Apr. 2019 / 19:42

Daruri pentru elevii din satul Aluatu

Unioniştii din diasporă şi cei din ţară au pus mână de la mână şi au făcut o nouă donaţie şcolii din satul Aluatu, singura cu predare în limba română din raionul Taraclia. Donaţia estimată la aproximativ trei mii de euro conţine cărţi, jucării, materiale didactice, haine, dar şi veselă pentru bucătărie. Totodată, un om de afaceri din România a instalat un sistem WIFI în şcoală şi va achita contractul de internet pentru următoarele şase luni, relatează Mesager.

„Sperăm că şi mai mulţi elevi din localităţile apropiate să vină să-şi facă studiile aici. În acest sens, depunem efort pentru a asigura transport gratuit cu microbuzele care au fost donate de statul român. Nu ne oprim aici, mai avem încă două blocuri care trebuie reparate în această şcoală, avem nevoie să dotăm până la capăt biblioteca cu toate cărţile necesare”, a declarat Vlad Bileţchi, preşedintele Asociaţiei „UNIREA-ODIP”.

„Am venit pentru a asigura această şcoală cu acces la internet cu copii mai mari şi cadrele didactice, inclusiv vom achita pentru şase luni internetul. Mai departe sperăm acest lucru să fie preluat de Primărie sau de Consiliu. Pentru noi a fost un act de binefacere. Nu poate exista un stat fără învăţământ de calitate”, a menţionat Veaceslav Samburski, antreprenor din România.

Elevii şi profesorii s-au bucurat de ajutorul oferit.

Anul trecut, într-o campanie de salvare a scolii aflată într-o stare deplorabilă, Guvernul României a oferit 2,5 milioane de lei, iar Guvernul de la Chişinău a alocat 700 de mii de lei.

„Pentru anul de studii 2018-2019 s-au cheltuit în jur de milion de lei, dintre care 240 de mii au fost voluntar adus de prietenii noştri români de pretutindeni. Au fost reparate toate sălile de clasă, a fost reparată biblioteca şi cabinetele. Coridoarele, încălzirea şi electricitatea au fost plătite din banii alocaţi de Guvern”, a precizat directoarea gimnaziului-grădiniţă „Dimitrie Cantemir” din Aluatu, Ada Donceva.   

„Prietenii noştri din România ne ajută foarte mult. Din partea Guvernului ne-au promis calculatoare, că avem lipsă de acestea”, susţine Elena Celac, directoare adjunctă a grădiniţei-gimnaziu din Aluatu.

În grădiniţa-gimnaziu „Dimitrie Cantemir” din Aluatu învaţă 63 de elevi.

Comentarii