Ştiri

Sursa imaginii: a1.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

12 Iun. 2019 / 20:00

Datorii de aproape 25 de milioane de lei la Apă-Canal Soroca

Datorii de aproape 25 de milioane de lei la o întreprindere din nordul ţării şi un credit de două milioane de euro înregistrează în prezent Regia Apă-Canal Soroca. Deşi toţi plătitorii casnici şi non-casnici achită la timp pentru livrarea apei potabile, întreprinderea nu îşi poate onora datoriile. Bani, potrivit administraţiei Regiei Apă-Canal Soroca, sunt acumulaţi în caznaua întreprinderii doar pentru salariile angajaţilor. De cealaltă parte, administraţia raionului Soroca susţine că dacă până pe 19 iunie, atunci când urmează a fi achitată o nouă tranşă de 44 de mii de euro din credit, nu va fi găsită o soluţie de a-l achita, atunci întreprinderea va intra în insolvabilitate, relatează Mesager.

Unii primari din Soroca sunt nemulţumiţi că trebuie să achite pentru un metru cub de apă 30 de lei, la fel ca localităţile care au contractat credite pentru reconstrucţia apeductelor.

Autorităţile locale spun că întreprinderea a ajuns în faliment. 

„Pe parcursul a trei ani întreprinderea a ajuns la o datorie de 25 de milioane de lei faţă de întreprinderea Acva-Nord, care a livrat apă potabilă pentru oraşul Soroca. Noi am propus să elaboram un plan de lucru ca să scoatem această întreprindere din problema care este şi oraşul Soroca să beneficieze în continuare de apă potabilă de calitate din reţea”, a declarat Victor Său, primar de Soroca.  

Întreprinderea a contractat şi un credit de două milioane de euro pentru construcţia unui nou apeduct în raion. Consiliul raional Soroca, care a garantat tranzacţia, urmează să achite întreaga sumă dacă întreprinderea nu-şi respectă angajamentele.

„Am mai cerut două săptămâni ca să se mai documenteze, un lucru vreau să confirm, cu părere de rău, această întreprindere nu mai are succese, o să ies la Consiliul raional cu propunerea să căutăm noi soluţii ori s-o preluăm, ori să fondăm altă întreprindere pentru că deja se vede că aceasta este falimentară”, a spus preşedintele raionului Soroca, Ghenadie Munteanu. 

Reprezentanţii întreprinderii spun că sunt în căutare de soluţii.

„La moment întreprinderea a fost în stare să achite doar datoria faţă de furnizorul de apă, întreprinderea Acva-Nord, dar alte resurse pentru achitarea împrumutului creditului nu sunt, a rămas să ne întâlnim peste două săptămâni deja cu un plan de activitate concret trasat şi pus în lucru”, a menţionat Artur Lesco, preşedintele Consiliului de Administrare a Regiei Apă-Canal Soroca.

Dacă până pe 19 iunie, atunci când urmează a fi achitată o nouă tranşă de 44 mii euro din credit, nu va fi identificată o soluţie, întreprinderea va intra în faliment.

Comentarii

Ultimele Ştiri

Alexandru Guţu campion european de cadeţi

Ştiri / Sport

18 Iun. 2019 / 23:33

Alexandru Guţu campion european de cadeţi

Prim-ministrul Maia Sandu la dialog cu jurnaliştii

Ştiri / Social

18 Iun. 2019 / 20:33

Prim-ministrul Maia Sandu la dialog cu jurnaliştii

Partidul Nostru este dispus să colaboreze cu noua guvernare

Ştiri / Politic

18 Iun. 2019 / 19:57

Partidul Nostru este dispus să colaboreze cu noua guvernare

Tragere la sorţi pentru cupele europene la fotbal

Ştiri / Sport

18 Iun. 2019 / 19:32

Tragere la sorţi pentru cupele europene la fotbal

Demolare cu scandal la Ciocana

Ştiri / Social

18 Iun. 2019 / 19:27

Demolare cu scandal la Ciocana

Vezi arhiva