Ştiri

Sursa imaginii: captură video:privesc.eu

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

22 Oct. 2020 / 12:33

Echipament de protecţie pentru şase instituţii rezidenţiale din Moldova

Uniunea Europeană (UE) donează echipament de protecţie individuală pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale şi angajaţii din şase instituţii rezidenţiale. Distribuirea echipamentului a avut loc astăzi în cadrul evenimentului de lansare a proiectului „Siguranţa şi drepturile persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale din instituţii în perioada pandemiei cu COVID-19”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Keystone Moldova.

1700 de persoane cu dizabilităţi şi angajaţii instituţiilor rezidenţiale din Bălţi, Cocieri (Dubăsari), Orhei, Hînceşti, Brînzeni (Edineţ) şi Bădiceni (Soroca) sunt asiguraţi cu măşti, mănuşi, ochelari protectori, viziere, dezinfectant şi încălţăminte de protecţie. În aceleaşi instituţii urmează să fie desfăşurate activităţi de informare despre măsurile de prevenire şi cele individuale de protecţie. În acest scop, vor fi instalate monitoare video şi va fi derulată informaţie în limbaj uşor de înţeles pentru persoanele cu dizabilităţi.

„În această perioadă de criză, UE şi statele sale membre acţionează împreună pentru a oferi suport cetăţenilor din Republica Moldova, mobilizând resurse, asigurând furnizarea de echipamente de protecţie, stimulând cercetarea şi susţinând ţările partenere. Atenţia acordată incluziunii sociale şi siguranţei persoanelor cu dizabilităţi este prioritară. Asistenţa oferită prin intermediul acestui proiect din partea Uniunii Europene este pentru persoanele care necesită cel mai mult acest suport, mai ales în condiţiile pandemiei COVID-19”, a menţionat Peter Michalko, ambasadorul UE în Republica Moldova.

Proiectul va spori accesul persoanelor cu dizabilităţi la serviciul de asistenţă telefonică gratuită destinat lor, pentru a beneficia de suport informaţional şi psihologic şi pentru a preveni cazurile de abuz, neglijenţă sau încălcare a drepturilor. Astfel, 30 de telefoane mobile vor fi donate persoanelor cu dizabilităţi din instituţii, fiind instruiţi în domeniul autoreprezentării cu privire la drepturi şi suport de la egal la egal.

În condiţiile agravării situaţiei pandemice din Moldova, acest ajutor de urgenţă va contribui la asigurarea dreptului persoanelor cu dizabilităţi din instituţii la sănătate, informare şi la reclamarea abuzurilor şi încălcărilor, a menţionat Ludmila Malcoci, director executiv Keystone Moldova.

Totodată, pentru fiecare instituţie va fi dezvoltată o politică internă de prevenire şi control al infecţiilor. Angajaţii din instituţii vor fi capacitaţi în implementarea politicii interne de prevenire şi control al infecţiilor, prevenirea sindromului de ardere profesională şi gestionarea stresului, pentru a face faţă provocărilor legate de comportamentele persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale în perioadele de criză.

Comentarii