Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

24 Aug. 2019 / 17:33

Eroii căzuţi la datorie în operaţiunea Iaşi-Chişinău, comemoraţi la Şerpeni

Eroii căzuţi la datorie în operaţiunea Iaşi-Chişinău au fost comemoraţi astăzi şi la Complexul Memorial „Capul de Pod Şerpeni”. La eveniment a participat şi ministrul Apărării din Federaţia Rusă, Serghei Şoigu, aflat în vizită în Republica Moldova, la invitaţia preşedintelui Igor Dodon, relatează Mesager.

„Datorită celor care au luptat şi s-au jertfit viaţa pentru noi mai suntem azi. Toţi şi-au dat sufletul pentru pământul nostru”. „Aducem un omagiu soldaţilor care au decedat pentru eliberarea ţării, a fost o operaţiune dificilă şi mulţi oameni au suferit”. „A participat bunelul meu în operaţiunea asta. În memoria bunelului şi în memoria poporului care a biruit fascismul”. „Războiul a fost foarte dificil, victoria pentru noi a devenit o mare bucurie. Eliberarea Moldovei de sub ocupaţia nazistă a fost posibilă doar cu ajutorul soldaţilor care au fost mereu la datorie pentru a-şi apăra ţara”, au afirmat oamenii. 

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a menţionat că statul va depune eforturi în vederea păstrării memoriei eroilor căzuţi la datorie.

„Războiul a fost foarte dificil, victoria pentru noi a devenit o mare bucurie. Eliberarea Moldovei de sub ocupaţia nazistă a fost posibilă doar cu ajutorul soldaţilor care au fost mereu la datorie pentru a-şi apăra ţara”, susţine Mirco Saalo, veteran de război.

„În Republica Moldova, în aceste zile, mereu ne-am amintit de faptele eroice ale taţilor noştri. Aşa a fost, aşa este şi aşa va fi. Ne vom aminti mereu cu ce preţ am obţinut pacea. Victoria a fost a tuturor. Împreună, şi moldoveni, şi ruşi, şi ucraineni - întreg poporul sovietic a obţinut o victorie dificilă, dar foarte importantă şi mult aşteptată asupra naziştilor. Sunt convins că toţi cetăţenii Republicii Moldova înţeleg acest lucru, dar şi pierderile au fost însemnate”, a precizat Igor Dodon.

„Aici au luptat cetăţeni de diferite naţionalităţi. Curajul şi demnitatea soldaţilor este un exemplu demn de urmat pentru noi toţi. Aceste evenimente trebuie neapărat să le comemorăm şi să păstrăm vie amintirea celor care au luptat”, a declarat ministrul Apărării Federaţiei Ruse, Serghei Şoigu.

La final de eveniment au fost depuse flori pe râul Nistru.

Potrivit datelor oficiale, în august 1944, în localitatea Şerpeni din Anenii Noi s-au stins din viaţă peste 14 mii de soldaţi sovietici care au luptat pentru eliberarea Moldovei de sub ocupaţia fascistă, implicaţi în operaţiunea Iaşi-Chişinău.

Comentarii