Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: trm.md

Ştiri / Regional

27 Feb. 2020 / 19:14

Eroii războiului de pe Nistru, comemoraţi în raionul Căuşeni

Timpul trece, rănile rămân, trebuie să ne cunoaştem trecutul şi să facem tot posibilul ca vărsările de sânge să nu se mai repete. Asta spun într-un glas participanţii la conflictul armat de pe Nistru. Eroii căzuţi în război au fost comemoraţi astăzi în raionul Căuşeni, la 28 de ani de la declanşarea luptelor, relatează Mesager.

Nicolae Salcoci a fost comandatul adjunct al batalionului de voluntari „Haiducii” de la Cocieri. Veteranul  spune că drama pe care a trăit-o nu poate fi descrisă în cuvinte.

Veteranii spun că şi-ar dori mai mult suport din partea statului.

„Am fost mulţi băieţi, am rămas puţini. Ne-au bombardat straşnic. Au fost groaznice timpuri”. „Cum să uiţi momentul în care ai lăsat familia acasă şi ai luat arma în mână. Cum să uiţi? Acestea nu se uită. Să laşi soţia acasă cu doi copii mici şi să pleci la război”. „În fiecare ceas trebuia să te scoli, să alergi, să stai la poziţie, război. Nu aţi văzut prin filme cum e războiul?”, spun veteranii.

„Faţă-n faţă cu inamicul, nu ne temeam deloc. E pământul nostru spuneam. Pământul nostru trebuie să-l apărăm. Aşa ne l-au dat moşii şi strămoşii noştri”, a declarat preşedintele Consiliului Republican al Uniunii Voluntarilor din Republica Moldova, Sergiu Caracai.

Evenimentul de comemorare a reprezentat şi o lecţie de educaţie patriotică pentru elevii liceelor din raion, bibliotecile cărora se vor îmbogăţi cu câte trei exemplare ale romanului „Un strigăt pe Nistru”, editat recent de Gheorghe Budeanu.

Totodată, Consiliul Naţional al Veteranilor de Război a anunţat că va organiza o manifestaţia prin care va cere autorităţilor să instituie Ziua recunoştinţei veteranilor de război, care să fie marcată pe 2 martie, atunci când este consfinţită şi Ziua Memoriei.

În conflictul armat de pe Nistru şi-au pierdut viaţa peste 300 de combatanţi.

Comentarii