Ştiri

Sursa imaginii: canal2.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Regional

11 Mar. 2019 / 19:30

Festival tradiţional bulgăresc la Taraclia

Festival tradiţional bulgăresc la Taraclia. „Hora caprelor” a ajuns la a doua ediţie şi a adunat la un loc grupuri de artişti bulgari, ucraineni şi moldoveni. Cucii, bărbaţi mascaţi şi îmbrăcaţi în straie populare, au ieşit pe străzile oraşului şi au înfăptuit ritualul aratului, pentru ca anul să fie unul roditor, relatează Mesager.

Cucii sunt personaje păgâne bulgăreşti asociate sărbătorii lăsatul-secului. Potrivit datinii, în săptămâna clătitelor, numită şi Masleniţa, grupuri a câte 15-20 de flăcăi mergeau pe la casele oamenilor şi strângeau tribut. După aceasta, în centrul satului era săvârşit ritualul aratului şi însămânţării, pentru ca roada să fie un bună. Bărbaţilor care jucau rolul cucilor le era interzis să se însoare în acel an. Fiecare flăcău îşi făcea în taină costumul, cu cât mai înfricoşător era acesta, cu atât era mai reuşit.

„Venim din Ucraina, din raionul Bolgrad, i-am adus cu noi pe minunaţii noştri cuci. Costumele au fost confecţionate de angajata căminului cultural”, a declarat participanta din oraşul Bolgrad, Ucraina, Mariana Petrovna.

„Masca simbolizează începutul tuturor lucrurilor bune. Îmi place să particip la aşa festivaluri, e foarte interesant”, a spus participantul ucrainean, Alexandru Ganev.

„Suntem împreună cu colectivul crihăneanca şi am venit să arătăm frumoasele măşti din Crihana Veche, caprele de la Crihana Veche”, a povestit participanta din Cahul, Iuliana Bogdan.

„E o sărbătoare foarte frumoasă, am venit aici cu mare drag, alături de toţi colegii mei”, a menţionat participantul din Bulgaria, Valentin Krumov.

„Artiştii noştri au fost la festivaluri asemănătoare în Bulgaria, şi au adus mici suvenire. Am hotărât atunci că pot lucra la fel de bine şi am pregătit o colecţie”, a relatat meşterul popular, Gheorghe Ivanov.

„Sunt o mulţime de oaspeţi şi atmosfera e de sărbătoare. E o zi frumoasă, trebuie să ne bucurăm”, a declarat oaspetele din Comrat, Maria Todorova.

„Am rămas cu impresii frumoase. Am însămânţat simbolic pământul cu grâu, înseamnă că anul va fi unul roditor. Pentru Moldova e ceva neordinar, sperăm că festivalul va deveni o tradiţie şi vom fi oaspeţi şi anul viitor”, a menţionat un alt oaspete din Taraclia, Vitalie Todorov.

Primăria intenţionează să transforme sărbătoarea cucilor într-un festival anual.

„Festivalul se desfăşoară al doilea an consecutiv, scopul este popularizarea obiceiurilor minorităţilor din Moldova. Ziua aceasta este sărbătorită doar de bulgarii din Basarabia şi sperăm să îmbogăţească patrimoniul cultural al Republicii Moldova”, a spus primarul de Taraclia, Sergiu Filipov.

Tradiţii asemănătoare există în mai multe ţări din peninsula balcanică, inclusiv România.

Comentarii