Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Regional

27 Feb. 2020 / 20:01

Festivalul „Zilele Ion Creangă”, inaugurat la Orhei

O şansă de a cunoaşte mai bine moştenirea literară a celui mai mare povestitor român o reprezintă Festivalul „Zilele Ion Creangă”, care se desfăşoară tradiţional la Chişinău, Iaşi,Târgul-Neamţ,Pipirig. La cea de-a X ediţie, aniversară, evenimentul şi-a extins aria şi a fost inaugurat astăzi la Biblioteca raională pentru copiii „Ion Creangă” din Orhei, relatează Mesager.

În prim plan la Biblioteca „Ion Creangă” din Orhei era un pom simbolic cu cireşe dulci-amare ce ne aminteşte de năzbâtiile micului Creangă, iar alături cărţile cu amintirile şi poveştile nemuritoare ale clasicului literaturii române.

„Un cireş al lui Ion Creangă, al celui pe care-l cinstim astăzi, patronul spiritual al acestei instituţii, un geniu al literaturii universale. În premieră se desfăşoară un asemenea eveniment la Bibliotecă, dar obişnuim în fiecare an să organizăm zilele lui Ion Creangă”, a declarat Lucia Brehoi, directoarea Bibliotecii „Ion Creangă” din Orhei.

„Scopul nostru este să-l readucem pe Ion Creangă în atenţia cititorilor. Încă este nevoie să promovăm opera lui Ion Creangă pentru că astăzi când citeşti poveştile lui descoperi lucruri care sunt actuale, acele poveţe, învăţăminte. Vrem ca Ion Creangă să fie citit de copii împreună cu părinţii”, a spus Eugenia Bejan, coordonatoare „Zilele Ion Creangă”

Elevii din Orhei au cântat şi au prezentat secvenţe memorabile din creaţia crengiană. Cu daruri deosebite a venit la Orhei strănepoata lui Ion Creangă.

„Opera lui Ion Creangă, tradusă prima dată în limba portugheză. Traducătorul Joze Silva toată viaţa a învăţat limba română pentru a-l traduce pe Creangă, atât de mult l-au impresionat poveştile lui Creangă”, a spus Olguţa Creangă Caia, strănepoata lui Ion Creangă.

Muzeograful din Iaşi Iulian Pruteanu Isăcescu a venit cu o cercetare despre celebra bojdeucă din Iaşi.

„Bojdeuca lui Creangă sau oficial cum i se spune Muzeul Ion Creangă din Iaşi este, întâi de toate, primul muzeu naţional literar din România, întemeiat în 1918. Această carte vă duce în lumea lui Ion Creangă şi în lumea Bojdeucii sale din Ţicău”, a spus Iulian Pruteanu Isăcescu, muzeograf din Iaşi.

Anume în curtea Bojdeucii din Iaşi a fost pus la cale acum 10 ani Festivalul ce are o frumoasă continuitate.

„Bojdeuca unde ne regăsim cu toţii, unde este Mecca copilăriei şi de acolo mergem la Humuleşti, de unde pleacă izvorul copilăriei Ion Creangă şi izvorul copilăriei noastre”, a spus Valentin Tălpălaru, coordonatorul Festivalului.

Au susţinut şi au participat la eveniment autorităţile din Orhei.

„Am respirat şi mai respir în continuare cultura românească. Conjugarea forţelor şi energia aceasta frumoasă care se creează în jurul sfătosului bunic din Humuleşti vine să demonstreze, cultura nu are graniţe, este doar dragoste, emoţie, sentimente”, a spus Dinu Ţurcanu, preşedintele raionului Orhei.

„Sunt nespus de bucuros că există această continuitate de promovare a valorilor naţionale”, a spus Pavel Verejanu, primarul municipiului Orhei.

Festivalul a continuat la Academia de Ştiinţe a Moldovei cu simpozionul „Ion Creangă-Homer al nostru”, iar în zilele următoare manifestaţii vor avea loc la Chişinău, după care Zilele Creangă vor continua în România.

Comentarii