Ştiri

Sursa imaginii: deschide.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Regional

09 Noi. 2019 / 19:35

Forumul „Invest-Gagauzia-2019” la a cincea ediţie

Şi-au dat întâlnire la Comrat pentru a tatona piaţa şi a decide în care proiecte e mai bine să investească. Sute de delegaţi din peste zece ţări din regiune au participat, în acest sfârşit de săptămână, la Forumul „Invest-Gagauzia-2019”. La reuniune, unde autorităţile locale au încercat sa fie convingătoare ca au nevoie de parteneri pentru a dezvolta mai multe proiecte de interes major, cum ar fi cele de infrastructura, din agricultura si turism, relatează Mesager.

La forum au fost prezentate peste 10 proiecte investiţionale majore, pe care administraţia de la Comrat vrea să le implementeze in viitorul apropiat şi care visează dezvoltarea industriei, logisticii, agriculturii, educaţia şi turismul. Potrivit autorităţilor locale, autonomia găgăuză este atractiva pentru potenţialii investitori si din punct de vedere logistic.

„Comratul se află la jumătatea distanţei dintre Chişinău şi Giurgiuleşti avem proiecte în desfăşurare pentru drumuri, mai este un proiect de construcţie a drumului spre Vulcăneşti. Când vorbim de baza investiţională a regiunii - atragem în special atenţie la logistică, la obiectivele de infrastructura existente”, a declarat vicepreşedintele comitetului executiv, Anatol Usatâi.

La forum au participat în jur de 400 de reprezentanţi ai mediului de afaceri din 13 ţări, inclusiv Romania şi Turcia.

„Noi conlucrăm foarte bine, pe probleme sportive cu Galaţiul, Ciadăr Lunga, cu Vulcăneşti pe probleme culturale şi bineînţeles cu Comratul. Am avut multe întâlniri cu primăria Galaţiului şi Comratului la nivel înalt. Vrem să deschidem porţile ca Galaţiul să fie cât mai aproape de Comrat. O să mai căutăm să înfrăţim localităţi, comune ca oamenii să fie cât mai apropiaţi, să luăm unii de la alţii experienţa”, a spus reprezentantul delegaţiei Românaiie, Emil Ţugulan.

„Am venit la Comrat la invitaţia başcanului Irina Vlah. Din delegaţie fac parte 18 oameni de afaceri. Am avut deja mai multe întrevederi de afaceri, am tatonat piaţa. Deja am convenit asupra întrevederilor de mai departe. Este o atmosfera favorabilă şi cred că vom avea noi proiecte bilaterale”, a menţionat directorul CCI Turcia, Cetin Demirci.

„Particip al doilea an la acest forum şi remarc că se extinde. Delegaţia noastră s-a întâlnit cu reprezentanţii unei companii de logistică, ne interesează posibilitatea de a investi aici în prelucrarea producţiei agricole. Avem în vizor şi portul Giurgiuleşti, dar şi proiectele de reconstrucţie a drumurilor”, a declarat ambasadorul Lituaniei, Kestutis Kudzmanas.

Forumul Invest Găgăuzia este la a cincea ediţie.

Comentarii