Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Regional

22 Feb. 2020 / 10:02

Gimnaziul „Alexandru cel Bun” din comuna Vărzăreşti (Nisporeni) a fost renovat

Gimnaziul „Alexandru cel Bun” din comuna Vărzăreşti, raionul Nisporeni a fost renovat în cadrul proiectului „Reforma Învăţământului în Moldova”, implementat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC) şi sprijinit financiar de Banca Mondială. Renovarea şi modernizarea instituţiilor de învăţământ, în opinia responsabililor de la MECC, este una din activităţile menite să îmbunătăţească condiţiile de învăţare în şcolile din ţară şi să contribuie la promovarea reformelor eficiente în sectorul educaţiei.

„Apreciem valoarea şi sustenabilitatea PRIM în procesul de renovare şi modernizarea a instituţiilor de învăţământ din Republica Moldova. De condiţii bune de învăţare trebuie să se bucure toţii copiii din Republica Moldova. Sustenabilitatea este acel criteriu care aduce Proiectului nu doar credibilitate ci şi posibilitatea de a exista şi după încheierea finanţării, a genera servicii şi mecanisme care să multiplice efectele pozitive din investiţia iniţială”, a afirmat Corneliu Popovici, ministrul Educaţiei Culturii şi Cercetării.

La Gimnaziu învaţă 291 de copii, nouă dintre ei sunt cu dizabilităţi, sau cu cerinţe educaţionale speciale. În procesul de renovare, şcoala a fost dotată cu rampe de acces şi grupuri sanitare speciale pentru copiii cu dizabilităţi. Edificiul şcolii fusese construit în 1973 şi de atunci nu a fost reparat niciodată.

„Acoperişul curgea, la etajul trei aveam trei săli de clasă avariate. În cadrul lucrărilor de renovare a fost făcută izolarea termică a edificiului, fapt ce ne permite să economisim din cheltuielile pentru încălzirea şcolii în perioada rece a anului. După renovare am început să facem lecţii practice la educaţia tehnologică, elevii învaţă croitoria. Reuşita a crescut, avem rezultate la concursurile republicane, locul doi la biologie, geografie, engleză. De renovarea şcolii s-au bucurat şi absolvenţii. Mulţi dintre ei au venit de peste hotare. Au remarcat că şcoala este luminoasă, spaţioasă, modernă, oferă condiţii foarte bune de învăţare”, a menţionat Inga Ulinici, directoarea Gimnaziului „Alexandru cel Bun” din comuna Vărzăreşti.

MECC a asigurat şi dotarea cu echipament a laboratoarelor de fizică, biologie şi chimie. De asemenea, au fost dotate cu echipament şi cabinetele lingvofonice.

În urma desfăşurării procedurii de recepţie finală a Gimnaziului „Alexandru cel Bun”, administraţia şcolii de comun cu autorităţile locale au constatat că lucrările au fost executate eficient fără a fi înregistrate anumite obiecţii în perioada de garanţie.

„Această instituţie este o carte de vizită pentru comuna noastră, este unica reparată şi modernizată. Prin crearea condiţiilor în gimnaziu sperăm să motivăm tinerii specialişti să vină să muncească în şcoala noastră. Costul total al proiectului a fost estimat la peste 19 milioane de lei. Lucrările au fost realizate în două etape, astfel încât la finele anului 2018 edificiul a fost dat în folosinţă iar acum am desfăşurat procedura de recepţie finală”, a afirmat Constantin Ungureanu, primarul comunei Vărzăreşti din raionul Nisporeni.

În total, în cadrul PRIM vor fi renovate 23 de şcoli de circumscripţie din Republica Moldova.

Proiectul „Reforma Învăţământului în Moldova” este implementat în perioada 2013-2022. Bugetul total al Proiectului este de 50 de milioane de dolari, oferiţi în calitate de împrumut preferenţial de Banca Mondială.

Comentarii