Ştiri

Sursa imaginii: timpolis.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

19 Apr. 2019 / 09:30

Icoane ale elevilor din Corneşti, expuse la Ungheni

Elevii de la Şcoala de Arte „Doina şi Ion Aldea Teodorovici” din Corneşti (Ungheni) pictează icoane de mai bine de jumătate de an la cursul opţional susţinut de maestrul Krassimir Savov din Bulgaria şi deja participă la expoziţii. Lucrările elevilor au fost expuse la Ungheni, vor fi prezentate şi la Chişinău, relatează Mesager.

După ce vara trecută au fost antrenaţi în proiectul „Claude Monet - sursele picturii moderne” şi au fost instruiţi de Cezara Colesnic, pictoriţa originară din Moldova, stabilită în Belgia, elevii de la Şcoala de Arte din Corneşti spun că experienţa a fost utilă.

„Mi-am schimbat viziunea asupra picturii, asupra artei, am început a gândi altfel, a mă inspira de la marii maeştri”, spune Laurenţiu Antoci, elev. 

Instruirea elevilor are acum continuitate graţie muncii de voluntariat a pictorului Krassimir Savov din Bulgaria.

„Când am participat vara trecută  împreună cu Cezara Colesnic la proiectul „Claude Monet”, m-a impresionat talentul, dorinţa copiilor din Corneşti de a face ceva nou. Am decis să rămân la Corneşti, să-i instruiesc în domeniul artei icoanei bizantine. De ce anume icoana? Pentru că arta plastică a lumii începe de la icoană”, a declarat maestrul Krassimir Savov.

Până acum jumătate de an, cei 14 elevi care frecventează cursul nu credeau că ar fi în stare să picteze  icoane.

„Am pictat deja cinci icoane. Nu e dificil, trebuie să ai dorinţă, să pui suflet şi credinţă”, afirmă Alexandrina Grecu.

„Este o artă frumoasă, pe lângă frumuseţe ne atrage atenţia la anumite caractere pe care le au Sfinţii”, a menţionat Octavian Antoci.

Şi directoarea şcolii a rămas surprinsă de realizările elevilor.

„Totdeauna spun că acei copii care fac artă sunt buni, dar acum, de când fac şi icoane eu le spun: „Voi sunteţi copii sfinţi”. Îi mulţumesc lui Krassimir Savov că a rămas aici la noi, la Corneşti, după acel proiect de vara trecută”, a specificat Ina Bileţchi, directoarea Şcolii de Arte „Doina şi Ion Aldea Teodorovici” din Corneşti.

Acestea, dar şi alte icoanele realizate de elevi vor fi  expuse timp de o lună la Biblioteca Naţională a Moldovei.

Comentarii