Ştiri

Sursa imaginii: md.undp.org

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

13 Ian. 2020 / 19:03

Iluminat public pe podul între oraşele Rezina şi Rîbniţa

Locuitorii din oraşele Rezina şi Rîbniţa vor putea traversa acum cu încredere podul peste Nistru, chiar şi noaptea. Şi asta datorită sistemului de iluminat public, care a fost renovat cu ajutorul financiar al Uniunii Europene (UE). Becurile LED au fost aprinse în această seară oficial, relatează Mesager.

Luminile s-au aprins astăzi prima dată după anul 1993, pentru a asigura securitatea pietonilor şi şoferilor.

Sistemul a fost reparat prin intermediul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, în perioada 2019-2021. 

„Iluminarea înseamnă să mergem în linişte, să mergem în siguranţă, să putem traversa malul Nistrului la orice oră”. „Era foarte greu, era periculos, pentru că daca e întuneric, mai ales pentru copii”. „Traversez acest pod de două-trei ori pe zi. Fără iluminare este foarte greu să observi oamenii care traversează construcţia, mai ales seara. Acum va fi mai uşor şi pentru noi, şi pentru pietoni”, au spus oamenii.  

„Avem două zone pietonale, unde practic era o zonă criminogenă, nu mai spun despre fluxul intens de autoturisme şi maşini de mare tonaj în zona acesta, pentru că suntem o zonă industrializată, avem două uzine de ciment şi o uzină metalurgică”, a declarat primarul din Rezina, Simion Tatarov.  

„Mă bucur şi sunt mândru că UE a putut să susţină financiar acest proiect extraordinar, implementat de către PNUD. Este un exemplu cum noi, UE, vrem să susţinem oamenii, pe cei care locuiesc aici, ca viaţa lor să fie mai bună”, a menţionat ambasadorul UE în Moldova, Peter Michalko.

„Cel mai important aspect este puternicul potenţial de promovare a încrederii, a sistemului de iluminat public, care rezolvă problemele comunităţilor”, a specificat Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Moldova.

UE a alocat pentru acest proiect aproape 34 de mii de euro, iar contribuţia oraşului Rezina se ridică la peste 15 mii de euro.

Podul dintre Rezina şi Rîbniţa este iluminat acum de becuri LED care au un consum de cinci ori mai mic decât cel al corpurilor de iluminat standard şi o durată estimată de viaţă de peste 100 000 de ore.

 

Comentarii

Ultimele Ştiri

Populaţia Republicii Moldova continuă să scadă

Ştiri / Social

12 Iul. 2020 / 18:48

Populaţia Republicii Moldova continuă să scadă

România: Creşte numărul persoanelor infectate cu COVID-19

Ştiri / Internaţional

12 Iul. 2020 / 18:00

România: Creşte numărul persoanelor infectate cu COVID-19

COVID-19 în Moldova: Au fost confirmate 174 de cazuri noi

Ştiri / Social

12 Iul. 2020 / 17:15

COVID-19 în Moldova: Au fost confirmate 174 de cazuri noi

Ţările cele mai afectate de COVID-19

Ştiri / Internaţional

12 Iul. 2020 / 15:02

Ţările cele mai afectate de COVID-19

Vezi arhiva