Ştiri

Sursa imaginii: agrobiznes.md

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Regional

04 Aug. 2020 / 18:15

În Moldova a fost construită prima seră computerizată

Construcţia primei sere computerizate a fost finalizată de curând în Moldova, iar în scurt timp urmează să livreze pe piaţă soiuri certificate de căpşuni de cea mai înaltă calitate. Aceasta este amplasată în satul Blindeşti din raionul Ungheni şi se întinde pe o suprafaţă de circa patru mii de metri pătraţi. Costul total al proiectului se ridica la trei milioane de lei, dintre care 1,7 milioane au fost oferite de USAID prin programul Agricultură Performantă în Moldova.

Sera este împărţită în trei zone. În prima se afla plantaţia mamă, a doua e de înrădăcinare şi a treia e zona de forţare. Toate procesele sunt dirijate de un program computerizat, care verifică umiditatea solulului, temperatura din încăpere şi decide când plantele trebuie să fie udate.

Potrivit experţilor USAID, până în prezent în Republica Moldova nu s-a mai produs răsad de căpşuni liber de viruşi şi boli de categoria biologică - certificat.

"Cultura căpşunilor este cea mai dezvoltată din ţara noastră. Avem peste două mii de hectare de căpşuni. De aceea, necesitatea producerii unui material săditor de calitate este strigentă. Noi am decis să implementăm acest proiect, să aducem tehnologiile moderne aici, acasă, şi să demonstrăm altor producători că este posibil să producem şi aici acest material săditor devirusat şi de calitate", a menţionat expertul USAID Oleg Calestru.

În seră muncesc şapte angajaţi, care susţin că lucrează în condiţii bune şi se bucură că au o astfel de plantaţie lângă casa lor.

În prima etapă, sera din Blindeşti are capacitatea de a asigura cu material săditor circa 20 de hectare în fiecare an. Primul material saditor va fi disponibil pentru comercializare în trei luni.

Comentarii