Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Regional

04 Iul. 2020 / 18:55

În nordul ţării a fost dat start secerişului

În nordul ţării a fost dat start secerişului, mult mai devreme decât în anii precedenţi. De vină este seceta, iar agricultorii se plâng de o roadă de două ori mai mică decât anul trecut, care nu le permite să-şi acopere investiţiile. Nici preţul grâului nu este cel aşteptat, pentru că se menţine la nivelul anului trecut, când recolta a fost de cinci tone la hectar, relatează Mesager.

Vladimir Novac are în gestiune 2500 de hectare de terenuri agricole în satul Ghindeşti din raionul Floreşti, jumătate fiind semănate cu cereale. Condiţiile climaterice nefavorabile din acest an i-au dat însă toate planurile peste cap. Recolta de grâu este de doar 2,5 tone la hectar, dar şi preţul de comercializare a grâului este mic.

„Seceta care a fost de cu toamnă şi primăvară, plus îngheţurile care au fost până la 10-12 grade au afectat culturile de prima grupă, dar ne-au scăpat ploiţele care au fost mai târziu, ne-au scos din starea care era foarte şi foarte rea. Cu toate că roada e de două ori mai mică faţă de anul trecut, preţurile au rămas aceleaşi. Sunt nişte preţuri foarte mici. Dacă vorbim de orz, se vorbeşte la 2,40-2,50, grâu 2,50-2.60”, a menţionat Vladimir Novac.

Agricultorii se tem ca vor reveni ploile, de aceea, muncesc din noapte în noapte ca sa reuşească să adune cât mai curând toată roada de pe câmp.  

 „În timpul de faţă ne-am pornit bine cu strânsul roadei, suntem îndestulaţi cu piese, cu motorină, cu ulei şi merge bine deocamdată. Lucrăm din noapte în noapte ca să reuşim să strângem roada la vreme”, a spus Iurie Popovschi.

„Anul acesta a fost cam greu. Ploaie puţină a fost. Cam greu iată şi recolta s-a pornit, dar merge încetişor că grâul a fost mărunţel şi iarba a fost de la ploi, dar ce să facem? Trebuie să muncim ca să avem pâine pe masă”, a spus Valeriu Buzdugan, mecanizator.

Amintim că în această săptămână, prin asumare de răspundere, Guvernul a aprobat patru proiecte de legi, inclusiv majorarea cu 100 de milioane de lei a fondului de subvenţionare în agricultură, ca masură de atenuare a consecinţelor calamităţilor naturale, dar şi de susţinere a agenţilor economici din sector.

 

 

Comentarii