Ştiri

Sursa imaginii: moldpres.md

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Regional

13 Aug. 2020 / 19:00

În timpul apropiat vor fi puse în funcţiune două colectoare care vor salva râul Ialpug

Râul Ialpug rămâne în continuare un izvor de miros neplăcut după ce ani în şir era folosit drept groapă de gunoi. Deşi autorităţile au dezinfectat unele porţiuni ale râului, mulţi oamenii care locuiesc în preajmă sunt nevoiţi să stea în casă cu geamurile închise din cauza izului puternic de putrefacţie. Pe de altă parte, primarul de Comrat spune că lucrările de asanare şi curăţare a albiei sunt doar o etapă, căci în timpul apropiat vor fi puse în funcţiune două colectoare care vor salva râul, relatează Mesager.

Localnicii spun că, deşi mirosul nu este atât de persistent, totuşi puţini dintre ei pot sta cu geamurile deschise spre seară.

„Nu este chiar atât de grav ca anterior, dar se simte un iz mai ales seara dacă este deschisă fereastra”; „A mai pierdut mirosul din intensitate şi apa s-a limpezit puţin”, spun locuitorii.

Autorităţile susţin că dezinfectarea apei este doar o soluţie provizorie, iar problema ar putea fi soluţionată odată cu punerea în funcţionare a unor colectoare aflate în construcţie.

„ Lucrările au loc deja, sper ca în timpul apropiat să fie finalizate, căci de aceasta depinde soarta de mâine a râului. Ceea ce am făcut este doar o măsură de atenuare a mirosului neplăcut, deranjant pentru localnici. Urmează să pornim colectorul, iar după aceasta putem spune că problema a fost rezolvată definitiv”, a declarat Evghenii Şevcenco, şef Inspecţia Ecologică, UTA Găgăuzia.

Catastrofa ecologică de pe râul Ialpug este şi o consecinţă a atitudinii neglijente faţă de mediu a localnicilor. Astfel, autorităţile au interzis agenţilor economici, dar şi persoanelor fizice, să deverseze resturile de producţie sau să arunce deşeurile în râu.

„ Am condiţionat şi lucrurile s-au schimbat simţitor. Fiecare întreprindere este obligată să dispună de un sistem propriu de purificare. Cea mai gravă a fost situaţia în cazul întreprinderilor care produc alcool şi caşcaval, dar deja şi în aceste cazuri administraţia instalează sisteme proprii”, a menţionat primarul oraşului Comrat, Serghei Atanasov.

Pentru construcţia celor două colectoare, care ar putea redresa situaţia dramatică de pe râul Ialpug, din bugetul local şi regional au fost alocate 30 de milioane de lei.

 

Comentarii