Ştiri

Sursa imaginii: TVR Moldova

Postat de: trm.md

Ştiri / Regional

17 Ian. 2020 / 18:06

Incubatorul de Afaceri din Soroca: Sute de locuri de muncă şi zeci de afaceri de succes

Peste 380 de locuri de muncă deschise şi zeci de afaceri de afaceri de succes. Vorbim de principalele reuşite ale Incubatorului de afaceri din Soroca, primul de acest fel deschis în ţară acum 10 ani. După trei ani de activitate în Incubator, toate cele 55 de companii mici si mijlocii, create în sfera producerii şi a prestării serviciilor, se dezvoltă, produc din ce în ce mai mult, au clienţi stabili, iar majoritatea îşi exportă produsele chiar şi peste hotarele ţării, transmite Mesager.

Actualii şi foştii rezidenţi ai Incubatorului de afaceri Soroca spun că experienţa obţinută i-a ajutat mult în perfecţionarea activităţilor, astfel încât să cunoască în detaliu cerinţele pieţei şi felul în care trebuie să acţioneze pentru a avea o afacere de succes. 

„Am început activitatea 2018-2019. Acordăm servicii educaţionale pentru copii. Incubatorul ne-a acordat în primul rând suportul - ghidarea. Susţinerea metodologică plus instruirile care se organizează perioadic în incinta incubatorului în diferite domenii şi permit accesarea diferitor proiecte”, susţine managerul unei întreprinderi, Maria Stepaneţ.

Incubatorul le oferă rezidenţilor săi, în mod gratuit, instruire în domeniile de interes, consultanţă în rezolvarea problemelor cu care se confruntă şi le pune la dispoziţie facilităţile de infrastructură, la preţuri minime.

„Pe parcursul a zece ani în cadrul Incubatorului de afaceri au fost 55 de companii, o cifră de afaceri de peste 95 de milioane de lei. Putem să ne bucurăm şi de impozitele pe care rezidenţii incubatorului le-au defalcat în jur de 18 milioane şi undeva vreo 35 de milioane de lei au fost achitate salarii. Pentru cineva sunt cifre mici, dar pentru noi este important că au contribuit foarte mult la dezvoltarea regiunii Soroca”, menţionează Liliana Babără, managerul Incubatorului de Afaceri.

„Noi le spunem că toţi sunt copii noştri, ne străduim pe toţi să-i dezvoltăm şi îi iubim la fel. Dar ceea ce ţine de incubatorul de afaceri Soroca, de ce el este mai special faţă de alte incubatoare, deoarece a fost creat cu zece ani în urmă având o experienţă. Incubatorul de la Soroca a fost în topul celor mai bune incubatoare de afaceri”, spune Roman Curca, administrator al reţelei de incubatoare, ODIMM.

„Conceptul incubatorului de afaceri a fost nou pentru Moldova, multe echipe ca autorităţile publice locale, manageriale, au venit în vizită la Soroca să vadă că şi la Moldova se poate de făcut. Cred că acesta a fost grâul, embrionul pe care l-am plantat şi peste 10 ani putem să vedem roadele”, consideră Lucia Uşurelu, preşedintele unei asociaţii obşteşti.

Reţeaua Incubatoarelor de Afaceri din Moldova a fost creată în anul 2013 de către Organizaţia pentru Dezvoltatrea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), cu suportul Uniunii Europene. Cele 11 incubatoare se află în raioanele: Ştefan Vodă, Dubăsari, Leova, Ceadâr-Lunga, Rezina, Nisporeni, Sângerei, Soroca, Cimişlia, Cahul şi Călăraşi.

Comentarii