Ştiri

Sursa imaginii: facebook/pavel filip

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Regional

22 Apr. 2019 / 18:48

Infrastructură modernă pentru locuitorii din satul Măgdăceşti

Infrastructură mai dezvoltată pentru satul Măgdăceşti din Criuleni. Localnicii sunt conectaţi cu apă potabilă, reţele de canalizare, două staţii de pompare şi o staţie de epurare. Oamenii spun că modernizarea infrastructurii le-a îmbunătăţit semnificativ viaţa, relatează Mesager.

„E foarte bine-venit fiindcă apele sunt mai bune, fiindcă şi din fântâni apa de la suprafaţă care o utilizam era foarte mineralizată şi foarte necalitativă”, a spus o locuitoare.

„Până acum n-avem, da acum avem, avem baie în casă, apa se duce nici treabă n-avem, trebuia să aducem maşina să ne cureţe canalizarea, să plătim. Da acuma ne ducem regulat la bancă, ce-am cheltuit aceea plătim”, a zis o altă locuitoare.  

Peste 1200 de gospodării sunt unite la apeduct şi alte 920 au acces la reţelele de canalizare.

„În satul Măgdăceşti, avem cu adevărat nişte condiţii decente de viaţă, cum zic oamenii, trăim ca la oraş”, a declarat primarul de Măgdăceşti, Liuba Cojocarul.

Staţia de epurare care funcţionează încă din 2014 asigură oamenii cu apă potabilă.

„Capacitatea totală a staţiei este de 700 de metri cubi în 24 de ore. Staţia de epurare lucrează iarăşi în regim automat, în afară de intrarea şi de-acu descărcarea nămolului care iese din presiune, în rest toate procesele sunt automate”, a declarat şeful „Apă-Canal” Măgdăceşti, Andrei Dragoman.

Premierul Pavel Filip a declarat că dezvoltarea infrastructurii rămâne a fi o prioritate pentru Guvern.

„Asta ar însemna un pas spre bunăstarea cetăţenilor, altfel noi nu vom obţine scopul nostru final până la urmă, ca oamenii să rămână aici acasă, să trăiască în bunăstare şi să muncească cu plăcere”, a declarat prim-ministrul, Pavel Filip.

În Măgdăceşti s-au construit trei km de apeduct, 31 km de reţele de canalizare, o staţie de epurare şi două staţii de pompare. Lucrările au fost efectuate din contribuţia Fondului Ecologic Naţional - peste 28 milioane de lei şi a localităţii - 4,6 milioane de lei.

Comentarii