Ştiri

Sursa imaginii: telegraph.md

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Regional

28 Iun. 2020 / 14:47

Inundaţii de proporţii în mai multe localităţi din Anenii Noi

Au rămas peste noapte fără munca agonisită de-o viaţă. Inundaţiile ameninţă în continuare mai multe localităţi din nordul şi estul ţării. În raionul Anenii Noi, în urma precipitaţiilor abundente din ultima perioadă, nivelul apei din râul Nistru a crescut cu câţiva metri, iar viitura a acoperit terenuri agricole, păşuni, terenuri de sport, grădini şi fântâni. Apa a compromis roada locuitorilor, dar şi a afectat o bună parte din gospodării, relatează Mesager.

În satul Teliţa, raionul Aneni Noi, viitura a inundat şapte gospodării şi câteva fântâni. Moş Mihail s-a pomenit cu jumătate de grădină înecată. L-am găsit privind cu ochii trişti la apa care i-a compromis roada din acest an.

„Roşii, ceapă au fost aici, ţelină am avut un rând, cartofi până la popuşoi şi aici vânătă, pepeni, nişte bostănei, ardei. Pepenii dacă ar sta aşa şi nu ar mai veni apa încă poate să se mai ridice ei, dar unde au intrat în apă tot nu mai faci nimic”, a spus Mihail Vasiliev, locuitor din Teliţa. 

Doar în ultimile 24 de ore, nivelul apei s-a ridicat cu încă aproape un metru. Astfel, aceste 11 hectare de culturi agricole au fost inundate în totalitate. Apa a ajuns până în grădini, acoperind toată roada pe care gospodarii urmau sa o strângă.

În localitate au fost inundate mai multe terenuri agricole şi porţiuni de drum, păşuni, trei hectare de plantaţie forestieră tânără, dar şi stadionul.

„Apa încă nu a ajuns la case şi sperăm să fie evitat acest risc. Situaţia o monitorizăm permanent. În caz de risc eminent pentru populaţie, le vom acorda ajutor pentru evacuarea gospodăriilor, a animalelelor din gospodărie”, a declarat Rodica Rusu, primarul satului Teliţa.

Şi alte localităţi din raionul Anenii Noi se află sub ameninţarea apelor. Mai multe loturi de pământ agricol au fost acoperite cu apă în satul Speia. Situaţia este alarmantă şi în satul Şerpeni, acolo unde câteva grădini şi culturi agricole au fost inundate. Apa s-a revărsat şi peste recolta familiei Scobioală.

„Ceapa am reuşit şi am scos-o, iar popuşoii sperăm că îşi vor reveni. În 2008 a fost apă până la casă. Ce să facem, păcat, dar sperăm că Domul o să ţină cu noi şi s-a duce înapoi apa”, a spus Larisa Scobioală, locuitoare a satului Şerpeni.

Şerpenenii s-a arătat îngrijoraţi de situaţia creată.

„E clar că suntem cu grijă, cu frică. Eu nu ştiu de câte ori pe zi vin. Îmi place să fie adăugat, dar nu aşa de tare”;

„În partea ceea totul este înecat, împrejur totul este înecat, totul este sub mal. Ne temem că dacă rupe până la şcoală poate să se ducă”, spun oamenii.

Potrivit autorităţilor locale, echipele mobile de intervenţie monitorizează situaţia, iar în caz de necesitate vor interveni în zonele de risc.

„Digurile sunt făcute cu 50 de ani în urmă. Pe parcurs s-au deteriorat şi este necesar să fie supuse inspecţiei, reviziunii tehnice serioase. Sunt sigur că este necesar un proiect naţional pentru restabilirea lor ca pe viitor să nu avem situaţii dramatice”, a menţionat Ion Vicol, preşedintele raionului Anenii Noi.

Premierul Ion Chicu s-a deplasat duminică la faţa locului pentru a evalua pagubele.

„Este un mecanism în stat cu evaluarea pagubelor. Comisia situaţii excepţionale raională evaluaează aceste daune şi bineînţeles că le înaintează Guvernului pentru a fi recuperate din fondul de rezervă. Este necesar de a evalua paguba concretă cetăţeanului”, a declarat Ion Chicu.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, situaţia pe râul Nistru este complicată, dar se află sub control. În aval, în regiunea Vadul lui Vodă, debitul de apă începe să descrească. Totodată, s-a înregistrat o descreştere a apei în satul Naslavcea până la Dubăsari, la Soroca şi la Rezina.

Comentarii