Ştiri

Sursa imaginii: facebook.com

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Regional

14 Iun. 2019 / 15:29

La Soroca au loc manifestări prilejuite de comemorarea victimelor deportărilor

Şi la Soroca au loc manifestări prilejuite de comemorarea victimelor deportărilor. La Biserica Sfinţii Martiri Brincoveni din localitate a fost oficiată o slujbă de pomenire ţinută de un sobor de preoţi din ţară şi feţe bisericeşti venite din mai multe judeţe din România, relatează Moldova 1.

Aglaia Raţă din oraşul Soroca cunoaşte ororile deportărilor nu din cărţi şi filme, ci chiar de la tatăl său, care a trecut prin acest calvar. Durerea familiei a motivat-o să întocmească o listă a locuitorilor oraşului natal care au fost deportaţi.

„10 ani de gulag pentru trădarea patriei, eu aveam trei săptămână când pe tatăl l-au arestat. Corespondam, îi scriam, îi desenam, la 10 ani l-am văzut prima dată, ne-a povestit prin câte greutăţi a trecut, a fost cu criminalii la închisoare, peste 4 luni de la întoarcerea tatălui a venit reabilitarea”, a menţionat locuitoarea oraşului Soroca, Aglaia Raţă.

În fiecare an în aceste zile triste, sorocenii care şi-au pierdut fiinţele dragi în timpul deportărilor vin în locaşul sfânt ca să-i pomenească.

„Au fost deportaţi oameni gospodari, elita intelectuală, foarte mulţi preoţi, scopul acestor deportări a fost să distrugă naţiunea noastră, să cureţe de cei mai buni oameni ai societăţii, erau altfel, iubeau România, vorbeau româneşte”, a declarat locuitoarea din Soroca, Ana Bejan.

„Am venit astăzi aici să comemorăm victimele deportărilor, acei care au fost duşi în Siberii de gheaţă şi nu s-au mai întors poate unii dintre ei. Astăzi suntem aici să ne amintim de acei oameni, să le spunem generaţiilor care vin istoria adevărată a neamului nostru”, a declarat profesoara din Soroca, Olga Gherghiliciu.

În primul val de deportări din Soroca au fost deportaţi peste 300 de oameni.

 

Comentarii