Ştiri

Sursa imaginii: leova.org

Postat de: trm.md

Ştiri / Regional

13 Feb. 2020 / 18:31

Liceul Teoretic „Constantin Spătaru” din Leova va fi eficientizat energetic cu susţinerea UE

Liceul Teoretic „Constantin Spătaru” din oraşul Leova va fi eficientizat energetic cu susţinerea UE. Instituţia va fi modernizată în totalitate, vor fi înlocuite geamurile şi uşile, va fi reparat capital acoperişul şi sistemul de ventilare. În acelaşi timp, va fi instalat un sistem de panouri fotovoltaice, vor fi construite rampe de acces şi schimbată în totalitate arhitectura şi coloristica liceului. Ambasadorul UE în Moldova, Peter Mikhalko, şi ambasadorul Germaniei, Angela Gunninger, au efectuat o vizită în teritoriu.

„Se vor schimba ferestrele, o să izoleze termin anvelopa clădirii şi schimbarea reţelelor electrice, echipamentul din cantina liceului, nişte reţele de apă şi canalizare vor fi, de asemenea, modificate”, a declarat directorul liceului „Constantin Spătaru” din Leova, Dorin Marin.

Elevii liceului au avut vocaţia să adreseze întrebări ambasadorilor.

„Este pentru noi importanta să ne întâlnim cu oamenii din toate regiunile Republicii Moldova, să putem să vorbim despre relaţiile şi potenţialul relaţiilor între UE şi RM, susţinere care noi o oferim, dar şi care putem să o oferim”, a declarat ambasadorul UEîn Moldova, Peter Michalko.

Ambasadorii au inspectat şi două instalaţii de alimentare cu apă şi canalizare din Leova, inaugurate cu suportul Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei.

„Primăria Leova vine cu un milion de lei şi Consiliul Raionul Leova cu un milion cinci sute de lei. desigur că investiţiile în viitorul copiilor noştri sunt investiţii esenţiale şi sunt incomparabile cu costurile totale ale proiectului”, a precizat primarul oraşului Leova, Alexandru Bujorean.

„Tot sistemul de apeduct este controlat de sistemul SCADA, este un sistem de transmitere a datelor la distanţă. Toate proiectele noi construite sunt îngrădite cu gard metalic”, a menţionat managerul de proiect, Valeriu Porubin.

Peter Michalko a dat asigurări că Uniunea Europeană va contribui la extinderea apeductului pentru a aprovizionarea cu apă şi alte localităţi din raion.

„Vom continua astfel de susţinere, astfel de proiecte, UE şi statele membre cu programe importante de asistenţă, de susţinere pentru oameni care trăiesc în RM”, a declarat ambasadorul Uniunii Europene, Peter Michalko.

„În Leova deja au fost implementate mai multe iniţiative cu suportul nostru. Este vorba despre proiecte de aprovizionare cu apă a acestei regiuni. Administraţia oraşului Leova sprijină aceste măsuri. Este foarte important ca avem aici un partener activ”, a menţionat ambasadoarea Germaniei, Angela Ganninger.

Bugetul proiectului depăşeşte 16 milioane de lei.

 

 

Comentarii