Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Regional

08 Aug. 2020 / 19:21

Locuitorii din Fîrlădeni nu au apă potabilă în localitate

Zeci de sate din Moldova trec printr-o criză acută de apă potabilă. Canicula este o adevărată provocare, pentru locuitorii satului Fârlădeni, raionul Hînceşti, unde apa în fântânile locale pe jumătate a secat, iar ce a mai rămas este un lichid poluat şi greu de consumat. Deşi gospodăriiile sunt conectate la un apeduct vechi, apa tehnică din robinete este bună numai pentru uz casnic. Problema persistă de aproape un deceniu, iar oamenii speră ca într-o zi să fie auziţi de autorităţi, relatează Mesager.

Din cauza secetelor din această vară, luciul apei abia se mai zăreşte la fundul fântânilor. Locuitorii satului Fîrlădeni spun că apa conţine multe săruri, dar, în lipsă de alternativă, o utilizează zilnic pentru băut şi spălat.

„E cu săruri şi acum a scăzut, e puţină apă”; „Au fost odată şi au controlat, au spus că asta tot nu era bună, au scris încă pe fântână că nu e bună de băut”;  „Înainte le mai curăţa, dar acum nimic”; „ Pe timpuri tot apă s-a băut din fântâni decât acum cu apa asta de la artezană, murdară de nici nu poţi să mai redai”, spun oamenii.

Primarul comunei Fîrlădeni vede rezolvarea problemei doar în construirea unei instaslaţii de potabilizare a apelor din fântâni, dar acest proces presupune cheltuieli financiare.

„În raionul Hînceşti se lucrează asupra unui proiect - La Prut. Ce e legat de localitatea noastră şi de raionul Hânceşti, oraşul se alimentează cu apă din localitatea noastră. Apa e tehnică. Se lucrează în direcţia de a potabiliza apa”, a declarat primarul comunei Fîrlădeni, Pavel Barbos.

Potrivit specialiştilor, apa din fântâni trebuie să fie filtrată înainte de a fi consumată.

„Poluarea asta îi revine elementelor biogene, îi revine stării regimului de oxigen şi mai rar, dar avem poluări cu produse petroliere. Apele care se clasifică ca poluate şi foarte poluate nu pot fi utilizate pentru toate scopurile. Apele care vor fi potalbilizate necesită o tratare mai avansată”, a menţionat Marina Lungu, şefă de direcţie la Agenţia de Mediu.

Datele Biroului Naţional de Statistică arată că în 987 din cele 1.682 de localităţi din ţară, singura sursă de apă o reprezintă fântânile şi doar 695 de sate sunt conectate la apeduct.

 

 

Comentarii