Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Regional

21 Noi. 2020 / 20:45

Locuitorii din Taraclia marchează 110 ani de la formarea unităţii teritorial-administrative

De ziua raionului Taraclia, locuitorii şi oaspeţii urbei au plantat pomi, au admirat lucrări ale meşterilor populari şi au savurat muzică. Localitatea sărbătoreşte astăzi trei aniversări simultan - 110 ani de la înfiinţarea unităţii teritorial-administrative, 80 de ani de la fondarea regiunii şi 40 de ani de la reorganizarea acesteia. La festivitate, alături de oaspeţii veniţi din Bulgaria şi Ucraina, a participat şi conducerea de vârf a ţării, relatează Mesager.

Festivitatea a început cu dezvelirea unui monument edificat în centrul oraşului în memoria lui Ivan Berov - fostul primar, care acum 110 ani a stat la baza formării raionului Taraclia. La ceremonie a participat şi nepotul fondatorului.

„Îmi amintesc bine de bunicul meu, aveam 10 ani, dar mi-au rămas în memorie multe lucruri frumoase pe care m-a învăţat. A depus mari eforturi pentru a crea unitatea teritorial-administrativă Taraclia. Au fost momente dificile în perioada anilor 1910-1917 - primul război mondial. Bunicul meu a mers la război, a slujit la mai mulţi conducători, el a iubit cu adevărat poporul şi a câştigat autoritatea de la toti", a menţionat Afanasii Berov, nepot.

„Ivan Berov a jucat un rol aparte în dezvoltarea raionului şi a întregii comunităţi bulgare din sudul Basarabiei. Aceasta este istoria noastră, amintirea despre trecut. Ivan Berov constituie pentru noi un exemplu de păstrare a identităţii, culturii, tradiţiilor bulgare", a spus Ivan Pîslari, preşedintele raionului Taraclia.

 La festivitatile dedicată înfiinţării raionul Taraclia au venit locuitorii cu mic cu mare. 

„Acest eveniment este unul important pentru noi. Prin  inaugurarea acestui monument vom ajuta tânara generaţie să cunoască mai multe despre personalităţile care au stat la baza fondării localităţii, despre cei care ne-au ajutat să păstrăm vii tradiţiile”, „Am venit împreună cu mama să depun flori la monumentul acestui mare înaintaş al neamului nostru”; „Locuim la Taraclia de mulţi ani. Am crescut aici, ne place, credem într-un viitor luminos acasă pentru copiii nostri”, au spus locuitorii.
 
La Taraclia a fost vernisată şi o expoziţie de arte plastice cu standuri amenajate în stil naţional bulgar.

„Toate aceste lucrări au fost împletite cu cârligul. Este o împletitură ce ne reprezintă pe noi ca neam. La această lucrare am muncit mai multe săptămâni”; „Oamenii ne-au primit cu o inimă curată. Doresc raionului  succes şi numai bucurii”, au spus meşterii. 

„În primul rind, vreau să vă felicit cu această frumoasă sărbătoare - o triplă aniversare, astăzi este şi o sărbătoare ortodoxă - este un motiv în plus pentru a-i felicita pe toţi cetăţenii Republicii Moldova cu prăznuirea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil - sărbătoare ce caracterizează poporul nostru”, a menţionat Igor Dodon, preşedintele în exerciţiu.

„Aducem un omagiu bulgarului basarabean, care rămâne şi astăzi o figură remarcabilă pentru administraţia publică locală şi locuitorii raionului Taraclia. Vom continua să punem în aplicare proiectele iniţiate: de reconstrucţie a drumurilor, de aprovizionare cu apă şi canalizare, pentru dezvoltarea platformelor industriale care în final să ducă la crearea de noi locuri de muncă si condiţii decente de trai, inclusiv in această regiune”, a menţionat Ion Chicu, prim-ministrul Republicii Moldova.

Raionul Taraclia este considerat ca fiind un centru comun al tuturor bulgarilor din Republica Moldova. Datele oficiale arată că în raionul Taraclia locuiesc peste 42 mii de persoane, dintre care 60% sunt de etnie bulgară.
 

Comentarii