Ştiri

Sursa imaginii: gaguzinfo.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Regional

20 Ian. 2020 / 18:05

Locuitorii oraşului Comrat sărbătoresc hramul localităţii

Locuitorii oraşului Comrat sărbătoresc astăzi hramul localităţii, de Sfântul Ioan Botezătorul. Serviciul divin a fost oficiat de un sobor de preoţi în frunte cu Preasfinţia sa Anatolie, episcop de Cahul si Comrat. De asemenea, a fost marcata si aniversarea a 180-a de la construcţia Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, monument arhitectural al Republicii Moldova, protejat de stat, relatează Mesager.

Dis-de-dimineată oamenii au mers la biserică pentru a se ruga Sfântului Ioan Botezătorul să le dea sănătate celor apropiaţi şi prosperitate în familii.

„Am venit cu inima curată să ne rugăm pentru sănătate. Suntem aici împreună cu fiica şi ne dorim să avem parte de bunăstare in familie, dar şi în localitate”. „Astăzi este o mare sărbătoare - Ziua Sfântului Ioan Botezătorul, cel care acum 2020 de ani l-a botezat pe Iisus Hristos. Sărbătorim în familie deoarece pe mine mă cheamă Ion la fel ca şi pe tatăl meu. Suntem mulţumiţi Domnului pentru ceea ce ne dă, pentru faptul că împreună cu copii suntem sănătoşi”. „Am venit la biserică împreună cu tatăl meu, pentru ca să ne rugăm sfântului a cărui nume îi poartă sa-i dea fericire, sănătate şi împreună să ne bucurăm de reuşitele familiei noastre”, spun oamenii.

Sfântul Ioan Botezătorul este ocrotitorul pruncilor şi credinţa străveche spune că femeile care-şi doresc să devină mame trebuie să se roage la Sfântul Ion pentru a naşte copii sănătoşi.

„Astăzi îl celebrăm pe apărătorul şi cel care se roagă pentru noi în cer, Ioan Botezătorul. Este o figură importantă care a fost ales de către Iisus pentru a-l boteza în apele Iordanului. Strămoşii, buneii şi părinţii noştri în cinstea acestui Sfânt au construit această Catedrală din Comrat care reuneşte oamenii”, a spus protoiereul Fiodor.

Catedrala Sfântului Ioan Botezătorul a fost construită la Comrat în anul 1840, în stilul bizantin antic - cu cinci cupole şi cruci aurite. Soborul este considera monument arhitectural al Republicii Moldova şi este protejat de stat.

„Catedrala noastră este magnifică, se fac lucrări de restaurare, astfel încât oamenii să vină aici şi să se roage pentru oraşul nostru şi pentru noi toţi. Trebuie sa ne rugam, suntem ortodocşi. Îi indemn pe toţi la înţelegere si toleranţă, aşa cum este scris în scripturi”, a spus primarul municipiului Comrat Serghei Anastasov.

Biserica ortodoxă de rit vechi îl sărbătoreşte pe sfântul Ioan Botezătorul în fiecare an în data de 20 ianuarie, sărbătoarea fiind cunoscută şi sub denumirea simplă de Sfântul Ion. Cu această ocazie, tradiţia populară consideră că s-au încheiat în mod oficial sărbătorile de iarnă. Tradiţia populară spune ca după Sfântul Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul şi începe să se facă mai cald.

Comentarii