Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Regional

25 Aug. 2019 / 20:33

Lucrările de reabilitare a unui lac, în plină desfăşurare la Cimişlia

Un proiect vital pentru oraşul Cimişlia este în prezent în plină desfăşurare. Este vorba de reabilitarea unui lac, care se va întinde pe o suprafaţă de 150 de hectare. Autorităţile locale spun că proiectul este important din punct de vedere economic, ecologic şi social, pentru că va fi rezolvată problema asigurării cu apă pentru irigare, iar locuitorii vor avea un loc amenajat modern pentru odihnă şi sport. Posibilitatea curăţirii albiei lacului a apărut odată cu începerea lucrărilor de construcţie a drumului Chişînău Giurgiulesti, efectuat de o companie turcă. Bugetul iniţial al proiectul se ridică la 52 de milioane de dolari, relatează Mesager.

Primarul oraşului Cimişlia Gheorghe Railean spune că încă din anul 2009 a început să pregătească documentaţia de proiect pentru reabilitarea lacului, însă lucrările nu au putut continuă din cauza costurilor înalte.

„Proiectul este absolut necesar,zona într-adevăr este într-u pericol grav de deşertizare şi foarte multă lume a plecat de aici la muncă peste hotare pentru că nu au mai putut să se hrănească de pe pământ din cauza lipsei apei. Scopul principal al acestui proiect este sporirea rezistenţei faţă de schimbările climatice şi acest lucru se poate obţine prin mărirea oglinzii de evaporare a apei. Obiectivele secundare pe care noi sperăm să le realizăm sunt irigarea, agrementul reactreaţia, sportul, lacul va avea lungimea de un km jumătate, piscicultură”, a spus primarul oraşului Cimişlia, Gheorghe Răileanu.

Conform acordului, compania turcă, implicată în construcţia drumului ocolitor Chişînău-Giurgiuleşti, a fost de acord să cureţe albia lacului, iar solul extras să-l folosească pentru construcţia drumului.

„Suntem în zona bugeacului sunde este permanent necesitatea de a ameliora culturile, lucvrează calitativ fraa avateri sub supraveghere nemiljlocita a autorităţilor locale, la moment a apărut apă izvoarele sunt la suprafaţă, adâncimea malului va fi undeva la 9 metri, asta da dovadă că va putea fi acumula un volum mare de apă”, a spus consilierul din Cimişlia, Iurie Negară.

„Lucrăm cu 3 excavatoare şi 10 maşini. Lucrările durează deja de 3 luni, cred că mai sunt încă 4 luni de muncă. Încercăm să ne asigurăm că toate lucrările sunt efectuate la timp şi în mod calitativ”, a spus specialistul în construcţii din Turcia, Barîş Aliu.

Localnicii spun că reabilitarea lacului înseamnă mult pentru oraşul Cimişlia.

„După ce o îndreptat Cogalnicul deamu apu nu putea să vină în iaz şi iazul a secat şi iată de ce s-a distrus iazul acesta”, a declarat locuitorul din Cimişlia, Constantin Cojocaru.

După finalizarea lucrărilor, lacul se va întinde pe o suprafaţă de 150 de hectare. Următoarea etapă a proiectului va fi amenajarea teritoriului şi crearea unei zone de agrement.

Comentarii