Ştiri

Sursa imaginii: moldpres.md

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Regional

15 Oct. 2020 / 20:38

Lucrările de reparaţie a drumurilor în raionul Nisporeni, finalizate

Au fost finalizate lucrările de construcţie a drumului ce leagă satele Bălăureşti, Marinici şi Şişcani din raionul Nisporeni, iar acum urmează să înceapă lucrările de construcţie a drumului ce va lega raionul Nisporeni cu şoseaua Chişinău-Leuşeni. Totodată, autorităţile au anunţat că au finalizat şi construcţia unei porţiuni de drum ce va trece prin satele Ivanovca, Obeleni şi Nemţeni din raionul Hânceşti, iar acest lucru deja a atras un investitor străin din Italia, informează Mesager.

Astfel, s-au încheiat lucrările de construcţie a drumurilor pe o porţiune de peste 12 kilometri ce leagă între ele satele Bălăureşti, Marinici şi Şişcani.

„Vedem că aici s-a terminat proiectul care a fost lansat în anul 2017, mai mult de 12 kilometri. Au fost cheltuiţi pe parcursul anilor 63 milioane de lei. Până aici a fost executat proiectul tehnic, iar la anul includem proiectul tehnic până la unirea cu drumul Chişinău-Leuşeni, aproape de nouă km. După cum vedeţi, o parte de drum a rămas în variantă albă, aproape patru km, şi plus este porţiunea existentă de drum în asfalt, dar starea chiar şi a porţiunii din asfalt e departe să fie satisfăcătoare. De aceea, la începutul anului o să elaborăm proiectul tehnic”, a declarat Anatol Usatîi, secretar de stat la Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

Totodată, potrivit premierului Ion Chicu, după reparaţia drumului din localitatea Obeleni, un investitor din Italia a decis să îşi extindă afacerea la noi în ţară. Acesta a deschis în 2015 o fabrică de încălţăminte şi a creat astfel aproximativ 400 de locuri de muncă. Acum, italianul ar fi gata să dubleze numărul locurilor de muncă. 

„Aici ne aflăm pe un sector de drum care am înţeles că e cu barbă de când s-a dorit reconstrucţia, care de fapt asigură conexiunea din această regiune cu traseul Chişinău-Leuşeni. Fiind construit drumul şi văzând că este apă, antreprenorul Italian care are aici o producere a decis să îşi realoce o parte mare de afacere din România. Se adevereşte ceea ce am spus noi: vrem investitori, trebuie de construit drum şi de adus apă”, a menţionat Ion Chicu.

„De la prima zi de lucru la construcţia drumului ăsta, în fiecare zi eu eram la faţa locului, la şantier. S-au respectat toate normele, de calitate eu sunt sigur că drumul e calitativ, cu toate că au fost şi zile când a plouat şi nu se permitea de lucrat, dar s-a făcut în scurt timp. Totodată, vreau să spun că drumul acesta era foarte necesar de reparat”, a spus Simion Chirica, primarul satului Ivanovca.

Oamenii din sat spun că înainte de reparaţie drumul era într-o stare deplorabilă, iar pe timp de ploaie devenea impracticabil.

„Drumul era dezastruos. Să vă spun aşa cum este: era imposibil de mers. Maşina o reparai lunar pot să spun că. Acum suntem foarte mulţumiţi, drumul e ok”; 

„Tare rău drumul era. Drumul acesta trebuia reparat demult, când era Uniunea Sovietică, dar mă rog, tucmai la anii aceştia l-au făcut, dar le mulţumesc că l-au făcut acum, e foarte bun pentru toţi”;

„Ar trebui mai mult de făcut drumul, că mă rog, fiecare om are transport şi ca să nu îl defecteze ar fi mai bine să meargă pe drumuri bune”, au spus oamenii.

Pentru a construi drumul dintre satele Ivanovca şi Obeleni s-au alocat 4,6 milioane de lei, bani care s-au adunat din economiile făcute de autorităţile publice din raionul Hânceşti.

Comentarii