Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

27 Iun. 2020 / 19:00

Lucrările la staţia de epurare din Cantemir, pe ultima sută de metri

Lucrările la staţia de epurare din Cantemir sunt pe ultima sută de metri. Până în luna septembrie ar putea să fie pusă în funcţiune o nouă staţie de filtrare a apei din oraş. În plus, vor fi modernizate aproximativ 17 km de ţăvi de canalizare, care vor aduce mai multă comoditate pentru 3500 de oameni atât din oraş, cât şi din localităţile din vecinătate. Lucrările sunt finanţate de Uniunea Europeană, care a alocat în acest sens 5,2 milioane de euro, relatează Moldova 1.

„În prezent lucrările se desfăşoară în regim intens. Sperăm că în luna septembrie vor fi puse deja în funcţiune toate instalaţiile. Proiectul include nu doar construcţia staţiei de epurare, dar şi modernizarea şi reabilitarea sistemului de canalizare”, a declarat Roman Ciubaciuc, primarul din Cantemir.

  Noul sistem de canalizare este contruit în centrul oraşului Cantemir şi va avea trei staţii de pompare. Prin intermediul acestuia, apele uzate din oraş, dar şi din localităţile din apropiere, urmează să fie tratate corespunzător şi emise în siguranţă, pentru a nu polua solul şi apele subterane.

„Proiectul este preconizat pentru 18 luni, lucrările au fost demarate în 2020 şi planificate până în august 2021. În total avem ca reţele aproximativ 17 km, inclusiv conectări la casele particulare şi blocurile locative. Proiectul se demarează într-un tempou destul de bun”, a spus Tudor Delejanu, pervizor tehnic.

Sistemul de canalizare şi epurare din Cantemir a fost instalat în 1960, atunci când a fost construit şi oraşul. Costul total al proiectului este de şase milioane de euro, dintre care 5,2 milioane de euro au fost oferite de UE, iar 800 de mii de euro au fost alocate de Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare.

Comentarii