Ştiri

Sursa imaginii: deschide.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Regional

18 Sep. 2019 / 12:58

Mai multe ovine au pierit într-o gospodărie din Cairaclia

Un medicament contra paraziţilor a dus la moartea a aproape o treime dintr-o turmă de oi, din localitatea Cairaclia, raionul Taraclia. Reprezentanţii ANSA spun ca proprietarii au utilizat preparatul fără a consulta medicul veterinar, astfel fiind de doua ori depăşită doza recomandata, relatează Moldova 1.

Potrivit responsabililor de la Agenţia Teritoriala pentru Siguranţa Alimentelor, unul dintre proprietarii oilor a procurat un medicament de la o farmacie din Chişinău şi nu a respectat condiţiile necesare pentru o asemenea procedură.

„Ciobanii din Cairaclia au anunţat că oile au început să moară imediat după ce au fost scăldate cu un preparat împotriva paraziţilor. Am plecat în teren, unde am constatat decesul a 75 de animale. La autopsie, a fost detectată o intoxicaţie severă. Potrivit păstorilor, a fost utilizat un medicament vândut în recipiente de 20 de litri, care a fost diluat fără consultaţia medicului veterinar. Starea celorlalte animale, care aparţineau mai multor proprietari, este stabilă”, a spus Ivan Lesiţa, şef ANSA, Taraclia.

Autorităţile locale spun ca au discutat ulterior cu mai mulţi proprietari de animale din sat, pe care i-au informat despre pericolele utilizării preparatelor medicale fără consultaţia medicilor veterinari.

„Proprietarul insista că nu a depăşit doza indicată şi că a scăldat oile într-o groapă neautorizată. Am sesizat locuitorii din sat despre procedurile pe care trebuie sa le respecte şi despre necesitatea consultării medicului veterinar de fiecare dată când au nevoie să aplice careva tratamente”, a spus Olga Veliceva, primar, Cairaclia.

Specialiştii au stabilit că principala cauza a decesului animalelor a fost concentraţia de două ori mai mare a medicamentului, decât era necesar.

Comentarii