Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Regional

30 Iun. 2020 / 18:24

Mai mulţi localnici din Comrat se tem pentru sănătatea lor din cauza unei antene

Deja de trei ani, localnicii unei zone rezidenţiale din municipiul Comrat nu au linişte din cauza antenei unei firme de pază. Oamenii sunt îngrijoraţi că sănătatea le este pusă în pericol din cauza radiaţiilor pe care le emite şi care ar depăşi, spun ei, de două ori normele admise. Deşi până acum au obţinut o decizie a Consiliului local de demontare a antenei şi chiar au caştigat un proces în prima instanţă, oamenii se arată nemulţumiţi că proprietarul nu se conformează, relatează Moldova 1.

Turnul a fost instalat în preajma unui sector rezidenţial în 2009, conform unei decizii a Consiliului municipal Comrat. Un an mai târziu, proprietarul a primit şi permisiunea de a instala echipamente de comunicaţii mobile pe el. Totuşi, în 2017, după mai multe proteste ale localnicilor, aleşii locali au luat decizia de a fi demontat. Proprietarul nu s-a conformat şi a atacat decizia în instanţa de judecată.

„Ne este frică pentru că în această zonă gradul de radiaţie detectat este peste normă, iar această antenă va funcţiona 25 de ani”.
„Avem o hotărâre judecătorească ce obligă proprietarul turnului să-l demonteze. Consiliul municipal a luat decizia ca antena să fie scoasă, însă stăpânul acesteia nu s-a conformat”, au spus oamenii.

„Oamenii doresc eliminarea antenei. Protestul nu a fost planificat. Sunt trei ani de când locuitorii merg în instanţe de judecată, de aceea ei sunt indignaţi”, afirmă Ilie Toncu, consilier la Comrat.

Proprietarul turnului susţine că nu a încalcat legea şi că antena nu prezintă pericol pentru sănătate.

„Astfel de emiţătoare sunt instalate în mai multe regiuni din oraş, la agenţiile de securitate, de taxi şi altele. Construcţia instalaţiei este conform standardelor europene. Astăzi sunt 60 de waţi şi nu am admis nicio încălcare. În termen de 30 de zile pot să contest decizia instanţei de judecată”, a specificat Dumitru Dudoglo, proprietarul antenei.

Antena asigură conexiunea dintre obiectele păzite şi punctul de control al agenţiei de securitate. Din imaginile postate pe internet se vede că antena este amplasată în imediata apropiere a caselor de locuit.

Comentarii