Ştiri

Sursa imaginii: publika.md

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Regional

31 Iul. 2020 / 11:48

Meşterii populari oferă instruire în domeniul meşteşugăresc tinerilor din Cahul

Creatorii de frumos din ţară sunt în continuă formare. Mai mulţi tineri şomeri din Cahul au fost instruiţi de meşteri populari din sudul ţării. Iniţiativa, susţinută de Organizaţia Internaţională a Muncii, are menirea de a promova cunoştinţele şi secretele meşteşugăritului în rândul tinerei generaţii, dar şi de a ajuta promotorii tradiţiilor seculare să-şi extindă şi diversifice produsele, relatează Moldova 1.

Cristian Pobrejnîi din satul Manta se consideră un norocos, pentru că a însuşit o meserie care nu se va demoda niciodată. Pentru el împletitul în lozie este o artă, dar şi o sursă de existenţă.

„Am venit să învăţ să împletesc. Poate că voi ajunge să fac un scaun, o masă, dar deocamdată - un coş”, a spus Cristian Pobrejnîi, discipol.

Tânărul deprinde îndeletnicirea de la meşterul popular Constantin Olteanu, care de peste 22 de ani dibăceşte cu aceeaşi dragoste obiecte din fibre vegetale: de la căni şi coşuri până la jilţuri, balansoare şi alte piese de mobilier.

„Lucram şofer la gospodăria agricolă şi în timpul liber pe care îl aveam mă duceam la un moşnegel şi am început să mă învăţ să fac coşuri, panere pentru gospodărie şi de aici totul a început”, a menţionat Constantin Olteanu.

Şi Corina Neagu învaţă arta împletitului în lozie sub îndrumarea lui Constantin Olteanu.

„Nu am putut să ratez şansa asta de a mă învăţa de la meşter împletitul din nuiele. Nu mi se pare nimic complicat, să se dea mâinile, să ai dorinţă şi să-ţi placă”, a spus Corina Neagu.

Şi meşterul popular Valentina Gavriliţă, care a preluat dragostea faţă de porturile populare din familie, încearcă să o transmită unei tinere din Cahul. Ea brodează, ţese şi coase covoare, prosoape, ţoale, ii, dar şi alte obiecte decorative tradiţionale.

„ Chiar fiind copilă mi-a plăcut. Am văzut în primul rând la mama, la bunica şi iaca de la dânsele chiar am găsit feţe de masă, de perne, trecute de mult timp. Aproape că nici nu se cunoştea acest ornament, dar eu l-am descifrat şi l-am brodat din nou”, a povestit Valentina Gavriliţă.

Datorită suportului oferit de Organizaţia Internaţională a Muncii, meşterul popular şi-a dotat atelierul de creaţie cu un utilaj modern, care îi uşurează munca.

„Am primit în cadrul proiectului două maşini, una de brodat şi alta de tivit, care sunt foarte binevenite” a mai spus Valentina Gavriliţă

Prin intermediul proiectului  „Parteneriatul local de ocupare din raionul Cahul” susţinut de Organizaţia Mondială a Muncii, 13 tineri şomeri din raion au preluat tradiţia şi tehnica de lucru de la meşterii populari şi, în decurs de trei luni, au primit câte o bursă de instruire. Totodată, zece meşteri populari au fost susţinuţi să-şi consolideze, extindă şi diversifice gama de produse.

 

 

 

 

Comentarii