Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Regional

10 Mai 2019 / 20:09

Muzeul de Istorie şi Etnografie din Cosăuţi, inclus în traseul turistic

Muzeul de Istorie şi Etnografie din Cosăuţi, împreună cu cetatea Soroca, este inclus în traseul turistic al localităţii „Routes to the roots” şi se bucură de o mare popularitate printre turişti. Muzeul are peste şapte mii de exponate şi este vizitat de oaspeţi atât din ţară cât si de peste hotare, relatează Mesager.

Muzeul din Cosăuţi a fost deschis în 1965 ca unul şcolar în cadrul unui concurs raional. Când s-a eliberat clădirea primei şcoli din sat, care era într-o stare deplorabila, s-a luat decizia de a o repara pentru extinderea muzeului. Astăzi aici sunt nouă secţii cu obiecte unice.

„Satul Cosăuţi este renumit prin cariera sa de piatră. Avem o colecţie preţioasă de granit şi marmură, dar cel mai preţios este gresia, zăcăminte extras pentru producerea articolelor de arhitectură”, a spus Cristina Truhina, muzeograf.

În muzeu se păstrează si multe instrumente agricole vechi.

„Din domeniul agricol avem un exponat foarte valoros, o moară din partida de exponate donate de Ion Ciumac. Avem si alte exponate, o semănătoare, formă pentru confecţionarea încălţămintei”, a spus Cristina Truhina.

Dar cel mai de preţ exponat este o parte dintr-un schelet de mamut.

„Scheletul a fost descoperit în cariera de piatră. Explicaţia ar fi următoarea: în perioada de vară acest mamut venia aici în carieră”, a mai spus muzeograful.

În muzeu poate fi văzut si un mineral folosit în industria cosmică. Chiar si copacii din jurul muzeului au o valoare istorică.

„Aici în faţa muzeului cresc castani care la fel prezintă valoare istorică, pentru au fost plantaţi de primii elevi în anul 1896”, a spus directoarea muzeului Aurica Usatiuc.

Muzeul din Cosăuţi este trecut în traseul turistic al localităţii, care include cariera de piatră, atelierele pietrarilor, dar şi mănăstirea Cosăuţi.

Comentarii