Ştiri

Sursa imaginii: tarancutaurbana.ro

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Regional

14 Noi. 2020 / 19:35

Muzeul din Vorniceni, raionul Străşeni, locul în care renaşte arta ţesutului

Prosoape brodate în stil tradiţional, ţoluri, ie şi multe alte exponate care au sute de ani pot fi văzute la un muzeu din satul Vorniceni, raionul Străşeni, denumit „Vatra Dumeniului”. Amenajat ca o casă mare, îmbrăcat cu lucruri donate de localnici ce transpun vizitatorii în trecutul îndepărtat, muzeul are menirea să renască arta ţesutului. Aici poate fi văzut un război de ţesut, chiu, şi multe alte unelte vechi. De asemenea, iubitorii de artă pot achiziţiona suvenire făcute la o imprimantă 3D, relatează Moldova 1.

Elena Lazarev este fondatoarea muzeului în care sunt păstrate tradiţiile satului Vorniceni. Din dorinţa de a reanima obiceiurile şi de a promova obiectele vechi de valoare, femeia a adunat de la săteni diverse obiecte, precum perne, prosoape, covoare tradiţionale şi veselă din lut.

În acest muzeu găsiţi lucruri vechi care au mai mult de 100 de ani. Chiar avem scoarţe din anul 1800 şi din 1900 mai aproape, avem prosoape vechi, avem prosopul de câlţ, care acum nu se mai confecţionează”, spune fondatoarea muzeului, Elena Lazarev.

„Aici pot să vină şi urmaşii noştri, să mai vină tineretul, să mai vadă cu ce s-au ocupat bătrânii noştri. Noi am deprins toate tradiţiile astea bătrâne de la părinţi”, spune Fedora Plămădeală, locuitoare a satului Vorniceni.

„Mama ţesea şi prosoape şi m-am învăţat să ţes şi prosoape, şi ţol, şi totodată făceam şi horboţică la prosoape, ca să fie mai frumoase. Aici vin băieţi, fete mici. Noi le arătăm cum se lucrează la războiul acesta”, spune Elena Moraru, locuitoare a satului Vorniceni.

Elena Lazarev îşi doreşte să construiască în apropierea muzeului o scenă pentru desfăşurarea evenimentelor în aer liber şi o zonă pentru sesiunile foto. Vizitatorii vor putea procura suvenire realizate la o imprimantă 3D cu laser, achiziţionată cu suportul Uniunii Europene.

„Acest laser lucrează în mare parte cu materiale care sunt din lemn. La fel se poate cu dânsul de gravat chiar pe sticlă, pe lemn şi pe metal”, mai spune Elena Lazarev.

Satul Vorniceni ar putea deveni o zonă turistică populară, aşa cum localitatea are o istorie bogată.

„Avem situl arheologic medieval, avem bisericuţa din lemn, tot foarte valoroase, suntem implicaţi într-un proiect cu migraţie şi dezvoltare locală în ceea ce priveşte deschiderea de degustare a vinului la fabrica de vinuri din localitate. Mai avem un scuar foarte mare, care poate fi valorificat şi încă câteva obiecte turistice”, spune primarul localităţii, Vasile Tofan.

În opinia autorităţilor locale, atracţiile ar putea incluse într-un circuit turistic comun.

Comentarii