Ştiri

Sursa imaginii: ziarulnostru.info

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Regional

30 Sep. 2020 / 19:05

Noi proiecte de dezvoltare rurală, pe bani europeni

Noi proiecte de dezvoltare rurală, pe bani europeni, într-o localitate din raionul Soroca. Vorbim despre comuna Schineni unde sunt în plină desfăşurare două proiecte care urmează să îmbunătăţească viaţa locuitorilor. Sătenii au pus umărul şi ei, în activităţi de salubrizare şi sunt nerăbdători să vadă rezultatul acestor proiecte, relatează Mesager.

Terenul de sport multifuncţional amplasat în centrul satului îşi schimbă aspectul de la o zi la alta. În prezent, este instalat un gard de protecţie, iar în scurt timp va fi dotat cu echipamentul necesar. Tinerii sunt fericiţi că vor face orele de sport pe un teren modern.

„Pe stadion o să fie iarbă naturală. O să avem unde juca, chiar şi după noi când vom pleca din şcoală el va rămâne generaţiei care va juca”, a menţionat Denis Cojocaru, elev.

„Atât elevii din gimnaziu, cât şi tinerii din sat au oportunitatea de a petrece timpul liber util şi ne bucurăm foarte mult că terenul va fi îngrădit, se va păstra curăţenia”, a spus Sabina Poştaru, profesoară de educaţia fizică.

„ Aşa mari schimbări au loc în comuna noastră, aş zice că sunt bucuroasă. Copiii sunt bucuroşi că orele de educaţie fizică vor petrece pe un stadion închis”, a spus Ala Gherghiligiu, locuitoare comuna Schineni.

Un alt proiect în plină desfăşurare este pavarea şi amenajarea aleii din scuarul situat în centrul localităţii. Ambele proiecte sunt implimentate de către Asociaţia Obştească "Destin" în parteneriat cu primăria Schineni.

„Toate aceste proiecte duc la o comunitate prosperă, unde cetăţenii de bună voie vin şi se implică. Ştim cu toţii că dacă comunitatea stă şi moare, apoi şi tinerii se duc din localitate, dar la noi şi natalitatea e stabilă şi cetăţenii, tinerii nu pleacă din sat”, a relatat Ala Baran, preşedinta asociaţiei Destin.

„La moment se îndeplinesc lucrări de instalare a gardului împrejurul terenului sportiv şi urmează a fi instalat echipamentul pentru terenul sportiv şi ultima activitate este atelierul de evaluare a proiectului”, a informat Rodica Susic, director de proiect.

Oamenii din sat s-au implicat şi ei prin acţiuni de voluntariat la lucrările de salubrizare.

„Scopul principal a fost dezvoltarea abilităţilor de cetăţenie activă şi creşterea gradului de cooperare între cetăţeni şi autorităţi prin soluţionarea unei probleme comune. Proiectul se finisează la sfârşitul lunii decembrie”, a menţionat Silvia Leşan, primar comuna Schineni.

Proiectele de dezvoltare a localităţii sunt finanţate de Fundaţia Est - Europeană, de comun cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare. Banii au fost alocaţi de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare.

Comentarii