Ştiri

Sursa imaginii: eeas.europa.eu

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

11 Mai 2019 / 20:00

O mică vinărie la Vulcăneşti, dotată cu tehnologii moderne de prelucrare a strugurilor

Îşi întâmpină turiştii cu zâmbete, bucate tradiţionale şi vinuri de calitate, în speranţa că vor reveni - este vorba despre vinăriile incluse în programul naţional „Drumul Vinului din Moldova”. Reprezentanţii Oficiului Naţional al Viei şi Vinului îşi propun să promoveze mai mult autenticitatea acestor producători, relatează Mesager.

Gheorghe şi Larisa Cerven din Vulcăneşti şi-au transformat casa într-o mică vinărie, dotată cu tehnologii moderne de prelucrare a strugurilor, cu o sală de degustare în stil rustic şi un muzeu cu obiecte specifice culturii găgăuze. 

„Totul a început cu participarea noastră la o competiţie de vinuri din regiune. Doi ani la rând am luat premiul mare. Piaţa era în căutare de vinuri de calitate şi aşa am început să cultivăm struguri. Atunci ne-am gândit că dacă oamenii vor să guste un vin bun, noi îl putem pregăti”, a spus Gheorghe Cerven.

„Într-un beci găgăuz păstrăm toate conservele noastre. Mulţi ani la rând depozitam aici şi vinul. Pentru turişti este un loc foarte interesant şi neobişnuit”, spune Larisa Cerven.  

Pe lângă producerea licorilor, turismul vitivinicol reprezintă o altă prioritate pentru familia Cerven.

„În trecut eu şi soţul visam să descoperim lumea, să călătorim mult. Acum reprezentanţii ţărilor pe care voiam să le vedem vin la noi. Avem foarte mulţi turişti din toată lumea”, afirmă Larisa Cerven.   

„Noi încercăm să aplicăm programele pentru producători disponibile aici în regiune, dar şi în toată ţara. Cel mai mult ne-a ajutat suportul pe care l-am primit de la Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare, care ne-a susţinut nu doar financiar, dar şi prin consultanţă. Fără suportul donatorilor nu am fi obţinut rezultatele pe care le avem acum”, a precizat Gheorghe Cerven.

Turiştii şi vizitatorii sunt impresionaţi de ospitalitatea vinificatorilor din Vulcăneşti.

Vinăria este inclusă în programul naţional „Drumul Vinului din Moldova”, din care fac parte aproximativ 170 de întreprinderi vinicole. Reprezentanţii Oficiului Naţional al Viei şi Vinului îşi propun să promoveze mai mult autenticitatea acestor producători.

„Noi ne focusăm acum să definim oferta turistică a Moldovei şi prin fabricile care au deja o structură turistică şi cum să promovăm produsul acesta turistic în exterior, cu atât mai mult că în ultimul timp tot timpul când facem o expoziţie consacrată vinului alături avem ceva despre turismul vitivinicol şi povestim că sunt aşa oportunităţi în ţara noastră”, a declarat Gheorghe Arpentin, director al Oficiului Naţional al Viei şi Vinului din Moldova.

Suprafaţa totală de viţă-de-vie în Republica Moldova depăşeşte 130 de mii de hectare.

Comentarii