Ştiri

Sursa imaginii: PRIME.MD

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Regional

08 Apr. 2019 / 19:32

O şcoală din Comrat produce panouri pentru un vechi joc de masă

Vechiul joc de masă, Kuran, cu o istorie de peste un secol, devine tot mai popular. Regulile acestuia au fost reactualizate de către amatorii din Ceadîr- Lunga. O şcoală de meserie din Comrat produce panourile de lemn, indispensabile în procesul de joc, relatează Mesager.

„Este un joc tradiţional, aici în Găgăuzia şi este foarte asemănător cu versiunea rusă a jocului Meliniţa. În Kuran, există douî etape, acum suntem la prima. Punem piesele, care sunt boabe de fasole. Dacă adun Kuranul, pot să iau orice piesă a adversarului. Este un joc logic, îmi place”, a spus studentul Edgard Sushkov.

Kuranul nu este doar pe placul tinerilor, dar şi a vârstnicilor, care îşi reamintesc cu drag regulile jocului.

„Aveam o familie mare, şapte copii, noi desenam aceste cercuri pe foi şi mutăm piesele. Am jucat în copilărie, şi apoi am uitat. Treceam prin zonă şi m-am oprit să văd jocul, poate-mi reamintesc”, a spus rezidentul din Comrat Ilya Nikita.

„Bunicul ne-a învăţat să jucăm. Pe atunci nu utilizam tabla de joc, dar o foaie groasă,  iar în serile de iarnă ne dădea la toţi câte una ca să nu ne certăm.. Îmi amintesc că încă nu ştiam să citesc, dar ştiam deja să joc Kuran”, a menţionat meseriaşa din Comrat Ulyana Trandafilova.

Dascălii unei şcoli profesionale din Comrat organizează instruiri pentru cei pasionaţi de joc.

„Am aflat despre acest joc după un video postat de copiii din Ceadîr-Lunga pe internet. Am fost foarte interesat. Este foarte asemănător cu  şahul. Am făcut tablele într-o şcoală de artă. Am decis să ne adunăm în aer liber şi să oferim instruiri”, a spus directorul Şcolii Profesionale din Comrat, Peter Capacles.

Cursurile sunt organizate în fiecare duminică  în parcul oraşului Comrat. Instruiri au avut loc şi în mai multe instituţii preşcolare din regiune.

Comentarii