Ştiri

Sursa imaginii: tv8.md

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Regional

23 Noi. 2020 / 19:59

Obiecte de epocă, costume naţionale şi articole vechi, expuse la Festival etnic de la Taraclia

Sărbătoare la sudul ţării. Diferite obiecte vechi ce reflectă tradiţiile, cultura şi viaţa cotidiană a bulgarilor din Republica Moldova, bucătăria tradiţională, muzica şi portul acestora, toate au fost prezentate în cadrul unui festival etnic, organizat cu ocazia sărbătoririi celor trei aniversări ale regiunii Taraclia - 110 ani de la crearea parohiei Taraclia, 80 de ani de la data formării regiunii Taraclia şi 40 de ani de la reorganizarea regiunii după reforma administrativă din Republica Moldova, relatează Mesager.

Cântecele, portul şi dansurile sunt păstrate cu sfinţenie în raionului Taraclia. În cadrul evenimentului, la loc de cinste a fost şi bucătăria populară bulgară.

„Ne-am prezentat bucătăria noastră naţională. Aceasta este plăcinta bulgărească-baniţa, sarmale, brânză moldovenească, un condiment picant pe bază de ardei roşu, sare şi usturoi - agică, murături: roşii murate, varză murată”, spune Natalia Topalova, locuitoare a oraşului Taraclia.

La festival au fost prezentate costume naţionale, articole vechi de uz casnic, instrumente muzicale rare şi alte obiecte de epocă.

„Acesta este un instrument din lemn cu tije din fier, care era folosit pentru a curăţa lâna, o procedură importantă pentru un fir de lână de calitate. Pe vremuri, înainte să se căsătorească, fiecare fată trebuia să fie familiarizată cu anumite meşteşuguri, cum ar fi brodatul în cruciuliţă, iar devenită femeie sau bunică, aceasta deja putea să ţese covoare”, spune directorul muzeului din Taraclia, Tatiana Nechit.

„După cum puteţi vedea, pe această bucată de pânză este transpus talentul şi imaginaţia bunicilor noastre. Este un exponat important pentru muzeul nostru. Acest veşmânt este croşetat în cruciuliţă, iar acesta brodat”, spune Maria Stepanova, angajată din cadrul muzeului din Taraclia.

„Bravo, toate raioanele au încercat să creeze o expoziţie foarte frumoasă. Trebuie să restabilim tradiţiile şi obiceiurile din trecut, pentru că e păcat să se piardă. Înainte, femeile obişnuiau să ţese cu mâna şi creau adevărate opere de artă”, spune Irina Deceva, locuitoare a oraşului Taraclia.

Organizatorii şi-au propus să promoveze meşteşugurile populare tradiţionale bulgare.

„Vreau să exprim recunoştinţă tuturor lucrătorilor din domeniul culturii, au expus standuri extraordinar de interesante, am organizat un eveniment foarte important. Pace, sănătate, prosperitate în fiecare casă”, a declarat şeful Departamentului cultură din Taraclia, Olga Runtova.

Comentarii