Ştiri

Sursa imaginii: cotidianul.md

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Regional

16 Sep. 2020 / 18:01

Oraşul Cahul - primul „StartUp City” din regiunea de sud a ţării

Oraşul Cahul va deveni primul „StartUp City” din regiunea de sud a Republicii Moldova. Potrivit unui Acord de grant semnat între Asociaţia Companiilor de Tehnologii Informaţionale şi Comunicare din Moldova (ATIC) şi Suedia în data de 15 septembrie, în regiune vor fi operate mai multe investiţii pentru consolidarea potenţialului economiei digitale, creşterea forţei de muncă locală în domeniul TIC, dezvoltarea afacerilor bazate pe inovaţii, dar şi sporirea competitivităţii şi atractivităţii regiunii, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Astfel, începând cu luna curentă şi până în anul 2024, la Cahul vor fi operate mai multe investiţii care vor contribui la dezvoltarea regiunii. În următorii patru ani, vor fi încurajate parteneriatele pentru inovare dintre sectorul privat, sectorul public şi instituţiile de învăţământ; va fi promovată tehnologia ca soluţie la problemele comunitare şi studierea disciplinelor STEM, pentru ca IT-ul să devină mai atractiv pentru fiecare, indiferent de vârstă sau gen; vor fi create şi consolidate capacităţile StartUp-urilor inovatoare în diverse sectoare şi pregătirea pentru investiţii.

Centrul EU4Innovation din Cahul va avea o suprafaţă de 1500 de m2 şi 137 de programe şi activităţi, în scopul încurajării utilizării tehnologiilor. Astfel 11.500 de elevi din Cahul şi peste 50.000 de elevi din 200 de şcoli din toată ţara vor studia discipline IT, 500 de profesori îşi vor îmbunătăţi competenţele digitale în cadrul unor programe de formare. De asemenea, 300 de studenţi din cadrul universităţilor şi colegiilor vor urma cursuri de formare în IT şi domeniile conexe.

Proiectul „EU4Moldova: StartUp City Cahul” va fi implementat cu asistenţa financiară a Uniunii Europene şi se aliniază la priorităţile parteneriatului estic şi abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul şi a localităţilor învecinate, completând acoperirea regională a asistenţei de cooperare acordată Republicii Moldova de către Uniunea Europeană.

Comentarii